2011. augusztus 23., kedd

Csemegézzünk kukoricát!

A főtt kukorica nyáron egyik kedvenc eledelünk: fesztiválok, vidámparkok, sétányok, koncertek, szabadtéri előadások elengedhetetlen tartozéka. Nincs olyan ember, aki ne szeretné, és legalább néha ne engedne a kísértésnek, még ha borsos árat kérnek is el egy cső kukoricáért. Szinte annyiba kerül a friss, sárga, gőzölgő kukorica, mint amennyiért tavasszal megvehettünk egy zacskó vetőmagot.
Egyetlen magyarázat, amit a drágaságra tudtunk találni az, hogy tároláskor túl nagy helyet foglal el. Ahhoz, hogy több cső kukoricát tartósítani tudjunk akár télire is, vagy nagy méretű fagyasztóládával kell rendelkezznünk, vagy lemondunk a csöves változatáról, és blansírozzuk. A hirtelen fövő vízben leforrázott, majd fagyasztott változata alkalomadtán még nagyon sok étel finom tartozéka lehet.
Hogy a csemegekukorica belépett életünkbe, nem is olyan régi dolog. Gyerekkorunkban még a disznóknak ültetett fajtáját ettük minden nyár elején. Hallani sem hallottunk arról, hogy létezik csemegekukorica, sietve főztünk pár csövet, míg meg nem öregedett, vagyis be nem érett annyira, hogy morzsolni lehessen. A kukoricahántás és morzsolás a hidegebb esték velejárója volt: sálba, sapkába burkolózva kiültünk a tornácra, és bontottuk a kukoricát a tyúkoknak. Majd, ha elegendő összegyűlt, azon versenyeztünk, hogy kinek jut az a felnőtt feladat, hogy darálhasson.
A csemegekukorica ma már könnyűszerrel beszerezhető. Ha megkívánjuk, elegendő ellátogatni bármelyik falunapra, egész biztosan a miccs mellett árulnak kukoricát is. A csemegekukorica jelentős vitamin- és ásványi anyag forrás. A friss szemek A-vitamint, béta-karotint, B1-és B2 vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, nátriumot, káliumot és cinket is tartalmaznak.
Fogyasztása számos jótékony hatással van a szervezetünkre. Mivel B1 vitamint tartalmaz, mondhatjuk, hogy a vidámság forrása, mert ez felelős a jó közérzetünkért, hiányában gyorsabban válunk idegessé, depresszióssá. A szemekben lévő vegyületek segítenek megőrizni a szellemi frissességet, gyorsítják szervezetünkben az információáramlást, csökkentik a stresszt.
A csemegekukorica javítja a nyálkahártyák ellenállóképességét, részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Szinte minden részét fel lehet használni a betegségek megelőzésére, kezelésére. A levelének főzete segít megelőzni a vesebántalmakat, vesekő kialakulását, csökkenti a húgy­úti és hólyagpanaszokat. A kukoricabajusz teáját has- és vízhajtó hatása miatt a természetgyógyászatban is alkalmazzák.
http://hirmondo.ro/index.php/melleklet/koernyezetuenk/975-csemegezzuenk-kukoricat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése