2011. augusztus 4., csütörtök

Lósósdi: csúnya, keserű, de hasznos

Július végére teljes díszbe öltözött a nyár eleje óta magát bontogató lósósdi: a barnára érett virágok szinte beleolvadnak a környezetbe. Hetek óta figyelem, és türelmetlenül vártam, hogy beérjen ez a csúnya, de hasznos növény. Most, hogy szorgalmasan begyűjtöttük a télire való adagot, a méteresre nyúló, aprócska virágokban végződő kórók már nem is tűnnek olyan csúnyának. Sőt, kifejezetten szépnek látom őket.
Cseppet sem kellemes emlékek fűznek a lósósdihoz: gyerekkorom rémálma. Valahányszor gyomorproblémánk volt, másodpercek alatt főtt is a víz a kályhán, időnk sem volt gondolkozni, már töltötték belénk a keserű nedűt. Felnőtt fejjel megértettem, hogy a hasmenés legtökéletesebb és utánozhatatlan ellenszere, de akkor ki tudtak volna kergetni a világból egy fél pohár édesítő nélküli lósósditeával.
A magyar népi gyógyászatban hasmenés esetén rendszerint a termésekből és a magvakból készült gyógyteát vagy alkoholos kivonatot fogyasztják. A levelek és a gyökerek főzetét használják sebek lemosására, vagy az azokból készült kenőccsel a sérült, beteg bőrfelületet kezelik. A virágos hajtások vagy a termések jó eredménnyel alkalmazhatók a bakteriális eredetű, különösen nyáron gyakori hasmenések megállítására, akár főzet, akár szeszes kivonat formájában. A hazai lósósdi-fajok többségének termései gyermekeknél is biztonsággal alkalmazhatók. A terméseket a fitoterápiában rendszerint félérett vagy érett állapotban, önmagukban és más növényekkel (libapimpó, apróbojtorján, tölgyfakéreg, kígyószisz, réti füzényfű) összekeverve, gyógyteának elkészítve javasolják hasmenéses állapotok kezelésére.
Elkezdődött a gyűjtögetés
A tea elkészítéséhez felnőttek részére egy evőkanálnyit főzzünk 3 dl vízben, az első tünetek jelentkezésekor fél decit használjunk, és ezt óránként ismételjük meg, amíg nem érezzük a hatását

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése