2011. február 15., kedd

Február eleji teendők a kertben


image
Bálint püspök a virágok erejének felhasználásával gyógyította a nyavalyatörősöket, ezért lett február 14-e világszerte a kertészek és virágok ünnepe. Ilyenkor a legtöbb ember virágok kíséretében próbálja kifejezni szeretetét, szerelmét.
Ha a talaj fagyossága felenged, neki lehet fogni a korai zöldségek – murok, petrezselyem, spenót, borsó, hagyma, hónapos retek, fejes saláta – vetésének. A nagyobb magvakat vessük minél mélyebbre, mert ha a felszínen maradnak, a táplálék után kutakodó madárkák kiszedik a földből. Mivel még messze a tél vége, azokat a magvakat lehet vetni, amelyek alacsony hőmérsékleten csíráznak, és megbírják az átmeneti, talajmenti fagyokat.
Ha hosszabb ideig tartanak a teljesen fagymentes napok, már lehet rózsákat ültetni, szaporítani.
Nekifoghatunk a kerttervezésnek: miket szeretnénk ültetni, honnan szerezzük be a magokat, milyen zöldség mi mellé fog kerülni.
Metsszük és ápoljuk a fákat a fagymentes időkben, mert a szép, egészséges terméshez világos, szellős ágazatra és fakoronára van szükség. A gyümölcsfák vastagabb ágairól, törzséről drótkefével, kaparóvassal távolítsuk el az elhalt kéregrészeket, ezáltal megszüntethetők a kéreg alatt áttelelő kártevők és különféle gombás betegségek tanyái. A ribizli hajt ki az elsők között, ezért ha a termés leszedése után elmaradt a metszés, most sürgősen pótoljuk! Enyhe időben előkészíthetjük a veteményesre kerülő komposztot is.
A fagymentes helyiségben áttelelő dézsás növényeinket, pl. a leandert, muskátlit télen is meg kell öntözni. Az örökzöld növények télen is párologtatnak, ezt pótolnunk kell. A locsolással várjunk mindaddig, amíg az edényben a föld majdnem teljesen kiszárad. A teleltető helyiség szellőztethetőségét is biztosítanunk kell, mivel nyirkos helyiségben a gombabetegségek könnyen megtámadják a növényeinket.
Február első felében, egyelőre még csak kis mennyiségben, de Háromszéken is kibújtak a hóvirágok. A tavasz első hírnökét védett növényként tartják számon, de nemesített fajtájának hagymáját ősszel a kert félárnyékos részére, fák alá, bokrok elé kisebb foltokban ültethetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése