2011. február 24., csütörtök

Csíráztassunk házilag

image
Házilag is kicsíráztathatjuk a magvakat

Szervezetünk egyre inkább tavaszért kiált: eddig érdekes volt a pihe-puha, csillogó hótakaró, de most, hogy lassan három hónapja el sem olvadt a hó a kertből, jól - esne egy kis bőralábújó napsütés. Február vége felé hajlamosak vagyunk a legelső melegebb, ablakon át besütő napsugarat is úgy értékelni, hogy megjött a tavasz, pedig még messze állunk attól, amikor a legelső zöldségpótlóinkat, a pitypang- és szentgyörgysalátát kóstolgathatjuk. Az üzletben és a piacon kapható zöldségek legtöbbje mostanra már kezd ízetlenné válni, tehát ha pótolni akarjuk szervezetünk tartalékait, fogjunk neki csíráztatni.
A magokat csak étkezési célra szánt, vegyszermentes formájukban vásároljuk meg, már nálunk is lehet kapni több fajtát is bizonyos üzletekben. Ha profi módon akarjuk a műveletet elvégezni, akkor vásároljuk egyenesen csíráztató tálat, bár én ennek nem látom értelmét, mert egy sűrűbb lyukú szűrő is tökéletesen megfelel a célnak. Előzőleg a magokat áztassuk be egy tálba, a csomagoláson általában fel van tüntetve, hogy mennyi ideig kell áztatni: a nagyobb szemű, keményebb héjú magokat természetesen hosszabb ideig. Majd rakjuk a szűrőbe őket, és helyezzük egy tányérkára, ahová a fölösleges víz le tud csepegni. Reggel és este öblítsük le bő vízzel a magokat, közben óvatosan forgassuk, és figyeljük, hogy ne penészedjenek meg. Az első csírák kibújása szintén a mag fajtájától függ, egy kisebb szemű, például a fehér heremag nagyon hamar, három-négy nap alatt ehető csírákat termel. Mindenik mag tasakja el van látva használati utasítással, ahol azt is feltüntetik, hogy normális körülmények között mennyi idő alatt csírázik ki. Közben kóstolgathatjuk, és akkor magunktól is rájövünk, mikor válik kedvünkre valóvá a kis zöld, életerős csíra. Ha elkészültek, szedjük ki a szűrőből, öblítsük le, és tegyük egy befőttes üvegbe a hűtőbe. Ezután még egy, másfél hétig fogyasztható. Sötétben a csírák világos színűek lesznek, és B2-vitaminban gazdagok, világos helyen pedig zöldek, és C-vitaminban gazdagok. A csírákat ehetjük nyersen, vajas kenyérre pakolva, salátákba, joghurtba keverve, de egyszerűen rászórhatjuk köretekre is. Készíthetünk belőlük szendvicskrémeket, felhasználhatjuk levesek, töltelékek, köretek, savanyúságok formájában. Tulajdonképpen magára, esetleg egy kis sajttal vagy még több zöldséggel fogyasztva a legfinomabb. Az otthoni csíráztatás olcsóbb, és nagyobb élvezetet szerez közben figyelni, hogy miként kelnek életre a pici zöld vitamindús levélkék. Egy zacskó 200 grammos lucernamagot (A-, B-, C-, E- és K-vitamint; ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz), amit nagyjából 10–15 alkalommal tudunk fogyasztani, annyi pénzért vásárolunk meg, mint egy doboz bolti csírát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése