2011. február 15., kedd

A nyuszit szétmarja a körömlakk

image
Állatkísérlettel készült-e a samponod?

Három hete tudatosan vásárolok: szóba se jöhet olyan kozmetikum, aminek összetevőit nyuszin, kutyán, kiscicán vagy bármilyen állaton tesztelték. Hányingerem lesz fogmosás közben, ha rágondolok, hogy ezért a dizájnos darabért hány nyuszit kellett kinyírni, vagy automatikusan elfordítom a fejem, és semmi késztetést nem érzek, hogy levegyem a polcról, ha feketelistás terméket látok. Nem vagyok elkötelezett állatvédő, de elég az, ha kedvenc cicánk puha kedvességére gondolok, és arra, hogy ő is végezhette volna pár naposan, mondjuk körömlakk- teszterként.
Legtöbb országban nem engedélyezettek az állatkísérletek, de a kozmetikai cégek közvetve – nem vesznek részt a kínzásban, csak felvásárolják az így tesztelt alapanyagokat – mégis cinkostársak a szépségünkért folyatatott játszmában. A kísérletet végző „tudósok” úgy bánnak az állatokkal, mintha tárgyak lennének, pedig már bizonyított, hogy az állat érez félelmet, fájdalmat, örömöt, szomorúságot, gondolkodik, és egyszerűen tudja, mi vár rá! Április 24-e a kísérleti állatok védelmének világnapja. Európában még mindig évi 10-12 millió, Magyarországon pedig több tízezer a kísérleti állatáldozatok száma.
Állatkísérletekkel kapcsolatos információkat, megdöbbentő videókat és a terméklisták sokaságát az interneten is tanulmányozhatjuk. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül olyan cégek listáját tesszük közzé, amelyek használnak állatkísérletes összetevőket termékeikhez, és olyanokat, amelyeket nyugodt szívvel vásárolhatunk.
A feketelista, akik állatokon tesztelnek: Colgate-Palmolive Co., Colgate fogkrém, Palmolive szappan, Ajax, Fab, Speed Stick dezodor, Mennen dezodor, SoftSoap, Johnson & Johnson, Neutrogena szappan és az összes baba-termék, Finesse sampon, Unilever szappan, Suave, Henkel (Schwarzkopf & Dep) mosóporok, hajápoló szerek, L’Oreal, Oil of Olaz krémek, Procter & Gamble Co., Ariel, Head & Shoulders, Secret dezodor, Cover Girl make up, Max Factor make up, Tide mosószerek, Pantene samponok, balzsamok és hajápoló termékek, Bold, Camay, Cheer, Lenor, Meister Proper, Antikal, Fairy, Pampers, Luvs, Always, Alldays, Attends, Certina, Tempo, Vidal Sassoon, Wash & Go, Kamill, Certina Med, Litamin, Cliff, Credo, Clearasil, Camay, Blend-amed, Old Spice, Hugo Boss férfi parfümök és test ápolószerek, Laura Biagiotti, Otto Kern, Giorgio Beverly Hills férfi és női parfümök és testápoló szerek.
Akik nem tesztelnek állatokon: DM-ben kapható Balea és Alverde saját termékek , Amway Co., Avon, Beiersdorf, Nivea, Eucerin, La Prairie, Atrix, Labello, Neutro Roberts, Noiro, Herbina dezodor, Tesco termékek, Wella Corporation, Yves Rocher.

1 megjegyzés:

  1. szinte meghasad a szívem amikor arra gondolok hogy a bolyhos szűrű puha és szeretetet adó nyuszikat kivégzik :(

    VálaszTörlés