Július végére teljes díszbe öltözött a nyár
eleje óta magát bontogató lósósdi: a barnára érett virágok szinte
beleolvadnak a környezetbe. Hetek óta figyelem, és türelmetlenül vártam,
hogy beérjen ez a csúnya, de hasznos növény. Most, hogy szorgalmasan
begyűjtöttük a télire való adagot, a méteresre nyúló, aprócska
virágokban végződő kórók már nem is tűnnek olyan csúnyának. Sőt,
kifejezetten szépnek látom őket.
Cseppet sem kellemes emlékek
fűznek a lósósdihoz: gyerekkorom rémálma. Valahányszor gyomorproblémánk
volt, másodpercek alatt főtt is a víz a kályhán, időnk sem volt
gondolkozni, már töltötték belénk a keserű nedűt. Felnőtt fejjel
megértettem, hogy a hasmenés legtökéletesebb és utánozhatatlan
ellenszere, de akkor ki tudtak volna kergetni a világból egy fél pohár
édesítő nélküli lósósditeával.
A magyar népi gyógyászatban hasmenés
esetén rendszerint a termésekből és a magvakból készült gyógyteát vagy
alkoholos kivonatot fogyasztják. A levelek és a gyökerek főzetét
használják sebek lemosására, vagy az azokból készült kenőccsel a sérült,
beteg bőrfelületet kezelik. A virágos hajtások vagy a termések jó
eredménnyel alkalmazhatók a bakteriális eredetű, különösen nyáron
gyakori hasmenések megállítására, akár főzet, akár szeszes kivonat
formájában. A hazai lósósdi-fajok többségének termései gyermekeknél is
biztonsággal alkalmazhatók. A terméseket a fitoterápiában rendszerint
félérett vagy érett állapotban, önmagukban és más növényekkel
(libapimpó, apróbojtorján, tölgyfakéreg, kígyószisz, réti füzényfű)
összekeverve, gyógyteának elkészítve javasolják hasmenéses állapotok
kezelésére.
Elkezdődött a gyűjtögetés |
A tea elkészítéséhez felnőttek részére
egy evőkanálnyit főzzünk 3 dl vízben, az első tünetek jelentkezésekor
fél decit használjunk, és ezt óránként ismételjük meg, amíg nem érezzük a
hatását
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése