2011. január 10., hétfő

Újabban már csak újságban írok:)

Egy ideje szemezünk egymással, én meg a gyömbér. Úgy látszik, egy kapcsolatban mégis számít a kinézet: a gyömbér förtelmesen csúnya, és egyáltalán nem bizalomgerjesztő. Első, sőt sokadik látásra sem az jut eszébe az embernek róla, hogy biztosan nagyon finom, és haza kellene vinni. Annyit hallottam, olvastam róla különböző főzős és egészségmegőrző rovatokban, mígnem már kezdtem úgy gondolni, hogy annyira csúnya, hogy az már szép. Azóta bolondulok érte.
A gyömbérport próbálgattuk ételekben – leginkább édes-savanyú kínai mártásba –, de valahogy nem győzött meg, sőt egyáltalán nem akartam hallani róla, hogy valamibe is ezután egy csipetnyi gyömbért is tegyünk. Most, hogy nagyjából minden zöldségrészlegen és a piacon is hozzá lehet jutni a friss gyömbérgyökérhez, nem érdemes a szárítottal próbálkozni. Ég és föld a különbség egy tasakba zárt, aszalódott por és egy frissen felvágott, lédús, pikáns, bódító aroma között.
A gyömbér nem csak engem, hanem a világot is meghódította: már az ókori indiaiak emésztés-serkentőként és főzésre használták. Vallásos ünnepek előtt, hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket, gyömbért rágcsáltak, így leheletük édes, az istenek számára elfogadhatóbb lett.
A görögök emésztés-elősegítőként ették, majd később, a gyömbérkenyér őseként, rájöttek, hogy nem is olyan rossz a kenyérbe gyömbérdarabkákat dugdosni. A kínai tengerészek tengeribetegség ellen rágták, az olaszok szerint pedig fokozza a szexuális képességet. Nálunk is a legkiválóbb hányinger elleni kapszula gyömbér alapanyagú, görcsoldó, szélhajtó tulajdonságainak köszönhetően valószínűleg közvetlen hatása van a bélrendszerre. A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, ami gyulladáscsökkentő hatású, így ki lehet használni megfázás és höröghurut esetén is. Kiváló az emésztési zavarok enyhítésére, enyhe gyomorrontásnál, puffadásnál, de émelygésnél, hányingernél is segítségünkre lehet a gyömbér. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású. Egyes hagyományok szerint a gyömbér javítja a memóriát. Utazási betegségeket, rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket is gyógyítanak vele.
Növeli az immunrendszer ellenálló képességét, ha meg vagyunk hűlve vagy csak átfáztunk a téli hidegben, gyorsan készítsünk egy mézes gyömbérteát. Egy körülbelül hüvelyknyi gyömbérdarabot reszeljünk apróra, és főzzük egy liter vízben 20 percet. A végén szórjunk bele fahéjat, fedjük le, és hagyjuk állni, míg a lakást be nem tölti a gyömbér különleges illata. Utána mézzel és semmiképp ne cukorral ízesítsük: a méz még harmonikusabbá teszi a csúnya gyömbér finom aromáját.

2 megjegyzés:

  1. Ha ajánlhatom, ne főzd, csak forrázd a friss,feldarabolt gyömbért.Én teszek mellé még egy ek. hibiszkuszvirágot, lefedem, így áll fél órát.
    Van,hogy citromkarika is kerül bele,ha már langyos.Étvágyjavító,tehát ne lepődj meg,ha utána farkaséhség jön rád!

    VálaszTörlés
  2. Próbáltam úgy is, hogy nem főzöm, de teljesen ízetlen lett.

    VálaszTörlés