Régebb a tömbház előtti a délutánból estébe húzódó
ugrókötelezés, gumizás és adj király katonázás után mindig azon
versengtünk, kinek milyen kenyeret kentek uzsonnára. A vinetés, zsíros
és zakuszkás kenyerek harcát persze mindig az nyerte, amelyik szelet
méretesebb volt, és vastagabban megkenve. Valahogy a szomszéd kenyere
mindig „zöldebbnek” bizonyult.
A zakuszkás kenyér közösségépítő szerepet kapott az elemi iskolában
is: tízóraira, a szilvaízesen kívül, nagyjából mindenki azt vitt, és
kuncsorogva kértünk egymástól egy harapást, cserélgettük a fél
szeleteket. Egyetem alatt zakuszkás üvegek kocogásától volt hangos a
vonat, és a tömegeket vonzó házibulik alkalmával nem volt ritka, hogy
hajnaltájt az utolsó zakuszkák is előkerültek a kamrából. Manapság pedig
zakuszkafesztiválokat, sőt szépségversenyt is szerveznek, és a
munkahelyi tízóraizások kötelező tartozékává vált, hogy mindenki hoz egy
kis kóstolót.
Ha nem is mondható diétásnak, sok étkezést egészíthet ki finom
ízével. Ha barna kenyérre kenjük, rosttartalma magas lesz. Puffadásra
hajlamosak azonban inkább ne fogyasszák. A zakuszka nagyon jól
kiegészíti a fogyókúrázók étrendjét, alacsony kalóriatartalma miatt
közkedvelt a fogyni vágyók körében is.
Ha nincs egy ezer éve bevált zakuszka-receptünk, és kezdő szakácsok
vagyunk, vagy megpróbálunk valakitől kérni egy pontos adagokkal ellátott
receptet, vagy pedig a fantáziánkra hagyatkozunk. Mi ez utóbbi
módszerhez folyamodtunk: az adagokról ugyan érdeklődtünk, de a
hozzávalókat a legszélesebb skálán (a paszulytól a vinetéig) kevertük
össze. Bár sokan élesen elhatárolva csak vinetés, csak gombás vagy csak
paszulyos zakuszkát készítenek, az eddigi tapasztalatok alapján úgy
gondolom, hogy a legzamatosabb akkor lesz, ha ízlésünk szerint mindent
összekeverünk. Azoknak, akiknek rémálmaiban az a kép él, hogy órákig,
sőt éjszakába nyúlóan kell kevergetni a masszát, azt tanácsolom, hogy
amit csak lehet, előre készítsen el, főzzön vagy süssön meg. A paprikát,
kápiát és paradicsompaprikát ugyanúgy lesüthetjük, mint a vinetét,
nemcsak, hogy ízletesebb, de megrövidíthetjük vele a zakuszka főzési
idejét is. Nem kell feltétlenül ragaszkodjunk ahhoz, hogy zsenge
paszullyal készítsük, nyugodtan vehetünk szárazpaszulyt, de ezt szintén
jó, ha előre megfőzzük.
A zakuszka nem csak reggelire, vacsorára fogyasztható, hanem előételnek és főételek mellé is.
http://hirmondo.ro/index.php/melleklet/koernyezetuenk/2354
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése