2010. április 13., kedd

Oda a biznisz!




Tavaly nagy „üzletet” éreztem a levegőben. Márciustól a nyálelválasztásom minden salátaféle gondolatától egyenes arányban kezdett nőni a piacon található zöldségek árával. Ilyenkor a legdrágább és legkívánatosabb a zöldség – néha bármit megadnék egy kis vajretkes vegyes zöldségsalátáért.

Minden nap újra felfedezőutat teszek a kertben, hátha kibújt megint valami ehető. Eddig még csak a kerti snidlinggel találkoztam, de a napokban a csihány mellett kezdett kandikálni a gyermekláncfű is, a nagy reménységem. Egészen múlt hétig a rukolára, a kerti aranyra úgy tekintettem, mint gazdagságom forrására. Az elmúlt évben nagy rukola-láz volt. Mindent meg kell bolondítani egy kis rukolával, mert divatos, sok benne a kalcium és a vas, antibakteriális hatása van, emésztést elősegítő, és pikáns ízt kölcsönöz a salátáknak.

Nem is olyan kevés pénzért megvásárolható minden kis- és nagyáruházban. És ekkor jött az ötlet: ha már úgyis tele van a kert vele, s nagyon leszegényedtünk, rukola-bizniszbe kezdek. Aztán eloszlott az álom, amikor valahol olvastam, hogy „a rukola – magyarul borsmustár – a Földközi-tenger országaiban őshonos fűszernövény. Az antik korban nemcsak, mint gyógy- és fűszernövényt tartották számon, hanem mint titkos ajzószert. A gyors növekedésű, vitamindús levélzöldség színe élénkzöld, alakja hasonlít a pitypangéra, azonban kevésbé csipkézett. Íze frissen borsos, enyhén csípős, leginkább mustárra, tormára, földimogyoróra emlékeztető.”

Vagyis a kertünkben kandikáló recézett szélű apró gyermekláncfű- levelek korántsem azonosak az égig dicsőített rukolával. A helyes kis sárga virágú „lánc, lánc, eszterlánc” esetleg távoli rokona a Földközi-tengeri rukolának. Ez utóbbi nem terem minden bokorban nálunk, ezért kell borsosabb árat fizetni érte. De a tavaszi vegyes saláták kiváló kiegészítője – ha már úgyis tele van vele a kert, a gyermekláncfű virágzás előtti fiatal levele.

Nem próbáltam, de gyökerét nyersen vajon párolják, majd megszárítva összetörik, és kávépótlónak is használják. A leveléből, gyökeréből főzött kesernyés ízű teát máj-, epehólyag-, vese- és ízületi megbetegedésekre használják.

Rukola-divat ide vagy oda, a gyermekláncfüves saláta kesernyés, pikáns íze verhetetlen.

1 megjegyzés: