2010. május 8., szombat

Amikor szombat este a kultúra behatol a kertbe

Általában óriási csend van. Főleg reggel csak a madarak hallatszanak(de a napokban talán betonkeverőre fogunk ébredni- egyetlen előnye, nem kell ébresztőórát állítani).
Este szeretek a ház előtt üldögélni. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy falusi ház előtt pad, és ott verődünk össze a szomszédokkal- bár néha jól esne. A ház előtt van pad, de a saját padunk, és csak néha közösségépítő. Vannak napok, amikor timbildinggé alakul a kert- ide jön barátkozni (velünk)ismerős és ismeretlen.
Szóval ilyenkor este azért jó itt üldögélni, szinte saját ház előtt, saját kertben, saját padon- persze ezekből minden örökölt, de most épp, több generáció után mi bitoroljuk. Ilyenkor megadatik az, hogy kitulajdonítsam a kertben levő madarakat- vagyis csak én hallgatom a még fészeképítő és utódgyártó csivitelésüket. És az is eme örökölt dolgok társaságába tartozik, hogy kedvemre vagy kedvetlenségemre hallgathatom a szomszédból áthallatszó szombat esti aktivitásokat. Egyik felől két vad komondor féle ugat, itt ezzel párhuzamosan szól a druzsba vagy fűnyíró,ez utóbbit nem tudom egészen pontosan megállapítani. Másik helyről Lagzilajcsi egy sokkal rosszabb- valószínű még kazettáról megy- változata hallatszik. Ehhez éneklés is van. Kicsit fennebbről dicsositott dübörgés. A jobb felső szomszéd Csillag vagy fecskét hallgat, Csik feldolgozásban. Ajaj, valami nagy éneklés az útról....addig iszom......(érthetetlen szövegrész), azután a kisangyalom csókja is jó lesz. (Ezekhez már csak bónuszként a közvetlen bal szomszédtól a Manélé szokta bearanyozni vasárnap délelőttjeinket.) De mindezek mellett nem panaszkodhatom, az előbb csodálatos - és ezt tényleg imádom- tehénkolompolást hallgattam végig. Szebbnél szebb tehenek vannak a csordában. Van egy, amelyik olyan színű, mint egy bivalypaszuly, a feje legnagyobb része teljesen kékes fekete, szabályos alakban...szóval ezt nem lehet leírni, olyan, mint egy fekete kendős vénasszony. Ezeket figyelve csodálatosan szép tud lenni általában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése