2010. május 10., hétfő

Rebarbara, barbárok gyökere


Már tavasz kezdetétől, nagyjából az első életképes fűszálak megjelenésével ott pislognak a rebarbara pici pirosas zöldes levélkéi a kertben. A rebarbara szót latin nevéből örököltük- a barbárok gyökere elnevezés méltó a növényhez, hiszen tetőtől talpig fogyasztható, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, és sok hasznos aminosavat tartalmaz. Régen a mi családunkban is nagy közimádatnak örvendett ez a korai gyümölcs- zöldség: az aprócska bokrot, ami valamiért soha nem akart nagyobbra nőni, az összes nagyszülői tiltás ellenére csonkig legeltük minden tavasszal – nyersen magára zabáltuk, amíg elvásott a fogunk.
Az idén is már vártam, hogy megjelenjenek az első hajtások. Egyik nap láttam, hogy kidugták a fejüket, de gondoltam, még van idő, mert a nagy meleg nyárban szoktuk csak enni a hűsítő savanykás kompótot. Ebben az évben mintha nagyobb gyorsasággal nőne minden: hamarabb lett rukola, hamarabb vénült el a csalán és korábban kezd jó lábszárközépig nőni a fű. És úgy tűnik, hogy a rebarbara is egyik percről a másikra nőtt óriásira, sőt, mire oda jutottam, hogy az első kiadós ebéd utáni kompótot elkészítsem, addigra virágba borult a kerti nassolnivaló. Nekifogtam az idén egyféle „termésnaptárt” készíteni: kitaláltam, hogy minden egyes rügy, zöld szár, levél, virág és, ami egyáltalán a zöld és élőlény kategóriába tartozik, annak megjelenését feljegyzem. Talán megkönnyítem saját jövőbeli kertbeli életemet- az elkövetkezőkben tudni fogom, hogy nálunk éppen mit mikor lehet ültetni, mennyi idő alatt bújik ki és mikor lesz fogyasztható. Jövőben már azt is fogom tudni- ha csak nem változik nagyon az időjárás- hogy mikor várható a rebarbara megjelenése.
A rebarbara felhasználása nagyon sokféle: fogyaszthatjuk savanykás szárát nyersen, aminek már a gondolatától is összefut a nyál a számban. A legfinomabb úgy, ha elhessegetjük a darázscsaládot, befekszünk a bokor alá, és úgy élesben törögetjük egymás után a karcsú szárakat. De enyhén megfőzve, épp csak meglobbantva kiváló kompót lesz belőle. Ha valaki nem szereti a rebarbara átható savanykás ízét, keverheti almával vagy más friss gyümölccsel. A tavaszi szezongyümölcsök közé tartozik az eper is, melyet rebarbarával keverve, nagyon ízletes hideg krémlevest készíthetünk. Egyik kedvencem a rebarbarás sütemény - szinte soha sem éri meg azt, hogy kihűljön és szépen felvágva tányérra kerüljön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése