2010. május 31., hétfő

Csak muzsikál héthatáron


Estére a legkellemesebb hangok, zajok és zörejek tudnak összegyűlni a kertben. Hét órakor lemegy a szokásos program: végignézzük, hogy cipelik haza lazán a 15-20 liternyi tejet a riskák. Csak csodálni tudom őket, 89-ben nekem négy liter tejet is nagyon nehéz volt haza vinni, pedig keményen megharcolt sorokat álltam érte télen, reggel hétkor.

Mivel völgyben lakunk, a kolomphangok már körülbelül fél órával a csorda előtt érkeznek, és sokáig hallatszik, miután elmentek is. Emiatt a visszhang miatt késtük le megnézni kedvenc, bivalypaszulyra emlékeztető tehenemet. Kárpótlásul, kolomp helyett, tücsköket és trillázó sárgarigókat hallgatok. A sokszínű zenekar felülmúlja az egész napot, ír és gyógyszer lehet bármire. Általános - iskolai magyaróráink – Szabó Lőrincet tanulva – egyik házi feladata volt, hogy hallgassunk tücsökzenét, majd írjunk róla fogalmazást. Azóta lesem a tücsköket, és hallgatom egész nyáron, töméntelen mennyiségben, hogy maradjon télire is.

A muzsikálónak két alfaja élhetne nálunk: a házi és a mezei. Szerencsére a kisebb testű, világosabb színű házi tücsök nem költözött be a hálóba – valahogy nem tolerálnám nagyon az őszi egérhadjárat után. Bár lehet, jó lenne, ha elhúzná a nótájukat.

Mezei tücsökkel viszont hálistennek tele van a kert. Az idén, a szokásos május eleji megjelenésükhöz képest, kicsit későn jelentek meg. Már aggódva járkáltam le s fel, néztem nagyon közelről a füvet, és minden éneklő madárnak azt hittem, hogy na, ez most végre tücsök lesz. Aztán egyszer csak elhúzta egy a nyitányt, és utána egyre többen lettek. Ugyanis náluk a párválasztás úgy van, hogy a hím tücsök fényes fekete frakkban addig hegedül, míg elcsábítja a környék legszebb hölgyének szívét. Ilyen a szerenádos udvarlás.

Viszonylag gyorsan találnak párt, és nagyon szaporák, ezért adatik meg a nyár bizonyos szakaszaiban nekünk a hangversenyszerű zene. De aztán sajnos vége. A párválasztás és párosodás után már nemcsak csupa móka és muzsika az élet: dolgos hétköznapjaink felvidítói jövő nyárig sutba dobják a hegedűt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése