2010. július 15., csütörtök

Méz vész?

„Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke mindenkit arra biztat, mielőbb szerezze be az éves akácméz adagját, mert nem biztos, hogy jövő tavaszig kitart a készlet. A legrosszabb időjárás akácvirágzás alatt ért minket; a megtermett méz mennyisége épphogy kielégíti a hazai fogyasztást – ilyesmire száz éve nem volt példa! A kistermelők árai máris húsz-harminc százalékkal emelkedtek, a bolti ár is minimum harminc százalékkal magasabb lesz, mint tavaly volt”– olvastam egy internetes portálon a magyarországi híradást.

Pár órára rá méhész ismerősöm is vészharangot kongatott, hogy „gyerekek, nagy baj van, drágul a méz, 30%-kal megy fel az ára. Akinek nincs most kell beszereznie, akinek pedig van, ne adjon túl rajta. Az aranynyal egyenértékű ára lesz”. Gondoltam utána járok: a méz, egészséges mivoltából kifolyólag tényleg aranyat ér, de hogy most már szó szerint is…

Alig pár méterre tőlünk, a szomszéd kertben a szorgos méhek zavartalanul készíti elő és termeli az aranysárga nedűt. Tegnap délután mézgyorstalpalón vettünk részt méhészkedő szomszédunk jóvoltából. Beavatott a mézkészítés rejtelmeibe, megtudtuk, hogy itt nem olyan nagy a vész, bár igaz, hogy kevesebb méz lesz az idén, és valószínűleg drágul is. Az időjárás befolyásolta a méhek gyűjtögetését, és az akác virágzása sem volt elegendő, de még vannak olyan helyek, például Vargyas és a Gyimesek környékén, ahol csodaszép akácmézet gyűjtögethetnek szorgalmasok. Nem csak informális tudásunk nőtt, hanem az alkalmat megragadva, gyorsan, még a drágulás előtt felvásároltuk a frissen pergetett akácrepceméz utolsó öt kilóját. Pedig régebb valamiért ki nem állhattam. Otthon csodaszerként őrizgettük a propoliszos mézet, és bármi bajunk volt, abból kellett bevenni egy kanállal. Talán ezért nem tartozott kedvenceim közé. És azt sem szerettem, hogy mindig megcukrosodott, és alig tudtuk kivájni az üveg aljából. Ilyenkor irigykedve tekintettem a temesvári unokatestvéreim féltve őrzött mézes mackójára, amiben aranysárga, folyékony kínai méz pompázott. És én nem kaphattam belőle. Talán még az örökösen reggelire kínált mézes kenyér is kiváltotta az ellenszenvemet.

Egyszóval ki nem állhattam a mézet. De amikor kezdtem ki nem állhatni a cukrot is, valahogy csak viszszapártoltam a mézhez. És azóta imádom. Használom sütni, főzni (legfinomabb a kínai édes-savanyú mártásban), salátákra, gyümölcsökre csorgatva, ritkán kávéba, de teába rengeteget. Mivel annyira közkedvelt a kozmetikában is, gondoltam, csak úgy natúrban, kipróbálom – két evőkanál méz bőven elég arcunk kényeztetésére –, és azóta néha meglepem magam egy arcbársonyosító pakolással.

300-féle betegségben segít

Az emberiség régóta ismeri a méz gyógyító hatását. Már Hippokratész, az orvostudományok atyja is felismerte, hogy a méznek kiváló fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, vérzés- és lázcsillapító hatása van. Erősítő, roboráló tulajdonsága mellett 300-fajta betegség ellen alkalmazták sikerrel. A római harcosok csata előtt szezámmagos mézet fogyasztottak, hogy növeljék erejüket, és vitézebbül harcoljanak. A hajdani Mezopotámiában fontos áldozati eledel volt a mézzel édesített tészta, amely meleg tejből, lisztből és szezámmagból állt. Mint gyógyító táplálék kiválóan alkalmazható a különböző légúti, emésztőrendszeri, idegrendszeri, szív- és keringési, valamint külső és belső gyulladásos és allergiás betegségeknél. A nehezen gyógyuló sebekre, fekélyekre, égésre alkalmazva vetekszik a legdrágább gyógykenőcsökkel. Mindezek miatt a méz, mint élelmiszer az egészséges táplálkozás fontos eleme. Antibakteriális tulajdonságának köszönhetően jó fertőtlenítő és jó csontképző. Jó minőségű akácmézből még a cukorbeteg is fogyaszthat naponta 1 kiskanállal. A sütés, főzés károsan hat a méz minőségére, ezért forró ételbe, italba ne tegyük. A méz ikrásodása (kristályosodása) nem befolyásolja a minőségét. Fogyasszunk bátran naponta akár 3-5 evőkanál mézet, és néhány hónap múlva el fogunk csodálkozni kedvező hatásán. Gyorsan felszívódik, ezért rövid idő alatt képes megszüntetni a fizikai, szellemi fáradtságot, így az egészséges embernek, sőt a sportolóknak is bátran ajánljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése