2011. március 8., kedd

Samuuuuuuu: Törpenyúl a lakásban

image
Házikedvenc nyuszink meghálálja a szeretetet és törődést

Szülinapra, meglepetésként, kisállatot szerettem volna venni, úgy gondoltam, hogy egy nyuszi tökéletes ajándéknak bizonyulhat. Olyan valakinek, aki egyedül lakik, és nagyon vágyik valami puha, meleg, simogatnivaló, szeretetet igénylő és adó szobatársra, pont egy ugráló szőrgomolya hiányzik. Kicsit bizonytalan voltam azt illetően, hogy milyen állat legyen, ezért elmentem a kisállat-kereskedésbe, érdeklődni. Hosszabb töprengés, tanácsadás és utánaolvasás következtében úgy döntöttem, egy törpenyúl lesz a megfelelő ajándék.
Samu, mert hát azóta neve is lett, a legédesebb gyorsított százszázalékos háziszeretet. Csak győzzed utána és vele az iramot. Nemcsak kedves és puha, hanem ébresztőóraként is funkcionál egyben: a nyulak, bár nem néznénk ki belőlük, de elég sokat alusznak, pihennek, viszont ahogy pirkad, esélyed sincs tovább aludni, ha egy szobában vagy vele. A reggel kezdetét hangos ketreckapirgálással és borzasztó aktivitással jelzi, mivel az átlagban 1,5-2 kg, maximum 30 cm hosszú szőrgombóc szereti, ha sokat foglalkoznak vele, és benne van minden mókában. Mint minden állatnak, a nyusziknak is megvannak a maguk fajspecifikus szokásai. Nem árt, ha ezekről előre tájékozódunk, nehogy később érjen bennünket kellemetlen meglepetésként kedvencünk viselkedése. A nyuszik csendesek, alig hallható makogó hangot is csak ritkán, elsősorban párzási inger esetén adnak ki. Képesek azonban apróbb zajt csapni (ivás, kaparás), ami különösen éjszaka lehet zavaró. Életritmusuk gyorsabb, mint az embereké. Félóránként esznek, éjszaka is viszonylag élénkek, kb. 10 percet képesek egyfolytában „aludni” az oldalukra dőlve, de ezt napjában többször is megteszik. Akkor kezdenek igazán „élni”, ha szabadon engedjük őket a lakásban. Nagyokat ugrálnak, akár az ágyra, fotelra is, minden zugba bebújnak, ha valami útjukat állja, kaparni kezdenek. Álluk alsó részével minden számukra elérhető tárgyat végigdörzsölnek, ezt hívják jelölésnek. A nyuszi nem bírja a hőséget, ezért nyáron a hideg kőpadlón vagy parkettán szeret kinyújtózni. Tiszta állat, sokat mosakodik és nyalja a bundáját. A kis korától kézhez szoktatott nyuszi idővel igazi gazdi kedvencévé válik. Imádja, ha simogatják, ha ilyenkor a padlót vagy a lábát nyalja, közben pedig a fogát ropogtatja, az annak a jele, hogy jól érzi magát. Kedves szokása, hogy a ketrecben két lábra állva üdvözli a haza érkező gazdát. Kérdésként merülhet fel, hogy a nyuszi nem egy szobatiszta állat: sok türelemmel és kitartással rá lehet szoktatni, hogy rendszeresen az almos tálját használja. Sokat ugrál, izgő-mozgó, öntörvényű kisállat, de ha kiszaladgálta magát, igazi ölbebújós „csendestárs”lehet, aki minden simogatást szeretettel hálál meg.

2 megjegyzés:

  1. Jajj, nagyon édes! :)
    Nekünk két degunk van, reggel fél 6-kor óramű pontossággal elkezdenek "pengetni", vége az alvásnak. Őket nem lehetne szabadon engedni a lakásban,mert akkor a bútorokból forgácshalom maradna csak...:D

    VálaszTörlés
  2. A degu mifelénk,legalábbis azt hiszem, nem egy elterjedt dolog. Nem láttam soha.

    VálaszTörlés