2011. március 14., hétfő

Ültessünk nyírfát, mert szép és hasznos!

image
A nyírek látványként sem utolsóak: égbenyúló vakító fehér törzsük igazi színfoltként hat, szélben zizegő, csendülő leveleik pedig sokszor mosolyra húzzák az ember száját

Két nyírfa magaslik a kertemben a négy óriásfenyő és a kút mellett. Egy darabig észre sem vettem, vagyis nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget a nyíreknek, természetes volt, hogy ott tornyosulnak. Akkor kezdtem figyelni az égbe nyúló, susogó óriásokat, amikor valaki ujjongva nézett fel fáinkra, hogy micsoda áldás, ha egy kertben nyír is van.
Csodaszerként tekintenek a nyírre a szláv és germán népek körében: akit húsvétkor, napfelkelte előtt nyírfavesszővel megostoroztak, az a következő évben egészséges lesz, mert a nyírfavesszőkre át lehetett testálni a betegségeket. A boszorkányok boszorkányszombaton a boszorkányhegyre nyírfa seprűkön ülve repülnek. Pünkösdkor és úrnapjakor nyírfaággal díszítik a házak bejáratát, az utakat nyírrel szegélyezik, és a kertekben is szívesen látott fa a nyír.
A gyógyászatban nemcsak a nyírfa levelét használják, hanem a fa kérgét, a kátrányát, sőt a fiatal fa kora tavasszal csapolt nedvéből nyíres hajszeszt készítettek. Leginkább a nyírfalevél-tea maradt fenn. Hólyagés vesegyógyító szernek, vértisztítónak és a legkülönfélébb eredetű reumatikus panaszok ellenszerének használják. Számos vértisztító-, reuma elleni-, vese- és hólyagteának és anyagcserét elősegítő teakeveréknek az alkotórésze. Régebben az emberek nem csak kenuk készítésére használták a nyírfát, hanem viskóikat is ezzel fedték be, illetve halászbot és különböző vezetékek készítésére is felhasználták. Aztán lecsapolták a fehér törzset, hogy hozzájussanak a bőséges, édes nedvhez, amit megerjesztettek borban és alkoholban, ezt a praktikát még mindig gyakorolják Svédországban és Finnországban.
Tipikus finn édesítőszer a nyírfakéregből előállított xylitol (magyarosítva xilit, E967), ezzel édesítik a rágógumikat, gumicukrokat, mert a fognak nemcsak, hogy nem árt, hanem még jót is tesz. Ugyanolyan édes, mint a cukor, és nincs semmilyen mellékíze. Lassabban szívódik fel, mint más édesítőszerek, alig befolyásolja az inzulinszintet, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják, és 40%- kal kevesebb kalória van benne, mint a cukorban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése