2011. április 8., péntek

A medve is tisztítja szervezetét

Lombhullató erdeink elmarhatatlan aljnövényzete az április elejétől kibújó medvehagyma. Nevét onnan kapta, hogy a néphagyomány szerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa szervezetét.
Előfordulási helyein tömegesen tenyészik, szőnyegként teríti be az erdők alját. Május elejéig, vagyis a medvehagyma virágzásáig szedhetjük, ehetjük és alkalmazhatjuk különböző panaszokra. Hajtásai erős, fokhagymára emlékeztető illatúak és ízűek, taposáskor vagy szétdörzsöléskor erős hagymaszagot árasztanak. Egyetlen veszélye, hogy levelei ránézésre könnyen összetéveszthetők a vele nagyjából egy időben és helyen növekvő májusi gyöngyvirággal, ami viszont halálos lehet.
A medvehagyma levelei ívesen visszahajlók, 3–4 cm szélesek. A gyöngyvirág levele is visszahajlik, de sokkal szélesebb (6– 10 cm) szára merev, kemény. A medvehagyma egy időben virágzik a gyöngyvirággal. A medvehagyma virágzata a szár csúcsán fejlődik, és kis, fehér, csillag alakú virágokból áll, szintén fokhagyma szagú. A gyöngyvirág virágai a virágszár mentén egymás fölött nyílnak, harang alakúak, és bódító mézédes illatúak.
Amennyiben nem tudjuk a növényt százszázalékosan azonosítani, inkább ne gyűjtsük be, hanem megbízható forrásból vásároljuk meg. Ha mégis a mérgező növények valamelyikét szedtük le, sürgősen mossunk kezet. Mérgezés gyanúja esetén azonnal siessünk orvoshoz, ugyanis a gyöngyvirág levele szívre ható anyagokat tartalmaz, ami már egészen kis mennyiségben súlyos tüneteket okoz, nagyobb mennyiségben pedig halálos.
A medvehagyma kiváló a gyomorés bélrendszeri panaszokra, segít fenntartani az emésztőrendszer kényes egyensúlyát, elmulasztja a krónikus hasmenést és szorulást egyaránt.
Erőteljes méregtelenítő hatással bír, tisztítja a vesét és a húgyutakat, elősegíti a vizelet és a mérgek ürítését. Képes elmulasztani a fejfájást, vértisztító, és jó hatással van a magas vérnyomásra is. A vérellátottsághoz kapcsolódó problémák és érszűkületre való hajlam esetén megelőző hatású lehet.
A friss medvehagymából készíthetünk egy gyógypálinkának nevezett italt is. Ehhez szükséges körülbelül 20 tő medvehagyma, amelyet legjobb bokrostól kiszedni – nálunk inkább csak a levelét gyűjtjük – és folyó víz alatt alaposan megtisztítani. A hagymácskákat hagyjuk egyben, a leveleket pedig vágjuk össze durvára. A hozzávalókat rakjuk üvegbe, és öntsük fel 1 liter gabonapálinkával. Hagyjuk két hónapig érni árnyékos helyen, majd pedig szűrjük le. Magas vérnyomásra kimondottan ajánlatos naponta kétszer 20 ml pálinkát, leginkább reggel és este elfogyasztani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése