2011. április 19., kedd

A karalábélapi védelmében

image
Ásványi anyagban gazdag: szelén, kálium, kalcium, magnézium, réz és egy kevés vas található benne

A karalábéval való viszonya az embereknek különböző: erős íze miatt van, aki imádja, és van, akit kiráz tőle a hideg. Egy ideig az utóbbiak táborát gyarapítottam, a zöldséglevesből kockácskáit egyenként halásztam ki, csak hogy ne kelljen szembesülni az akkor még borzalmasnak gondolt ízzel. Amióta megkóstoltam a világ legfinomabb karalábélevesét, azóta imádattal szemlélem a piacon, hál’ istennek most már télen-nyáron beszerezhető.

A karalábé az egyik legrövidebb tenyészidejű zöldségfélénk, bár nem a legigénytelenebb növény. A tápanyagban dús, egyenletesen nedves talajt szereti, ezért fontos, hogy rendszeresen öntözzük. Fényigényes, ezért napsütötte helyre kell ültetni, ellenkező esetben nem fejlődik termetes gumója. Annak, aki karalábétermesztésre adja a fejét, nem árt tudni, hogy a hüvelyesek, illetve a fejes saláta, a retek, a cékla, a paradicsom vagy a spenót társaságában jobban fejlődik.
Nem kell feltétlenül nagyméretű karalábékat vásároljunk, mert ha sokáig hagyják a földben, akkor túlnövés esetén fás lesz. Hogy friss-e a karalábé, könnyen megállapíthatjuk, ha körmünket óvatosan belenyomjuk, vagy megnézzük a leveleit, hogy fonnyadtak-e. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a gumók felszíne ép legyen. A megrepedt karalábék gyorsan fásak lesznek belül. Bár a fehéres, halványzöld gumók üdébb, frissebb hatást keltenek, ezek hajlamosabbak az elfásodásra.
A karalábélevesnek elengedhetetlen tartozéka a zöldség levele. Semmiképp ne hagyjuk, hogy a sokszor meggyőzhetetlen eladók letépjék zöldjét. Az összes piaci árus meg van győződve róla, hogy a lapi teljesen fölösleges dolog, amit haza kell cipelnünk. A leves sokkal ízletesebbé tehető sok karalábélapival. Épp csak meglobbantjuk a leveleket, de mindenképp csak a végén kell hozzávágni.
A karalábé hámozva, nyersen és főve egyaránt fogyasztható, nagy a víztartalma (92%), minimális zsír és fehérje (2%) található benne. Energiatartalma is csekély. Levelei sokkal gazdagabbak tápanyagban: háromszor annyi vitamin és karotinoid-vegyület van bennük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése