2011. április 8., péntek

Virág, neked szedtem!

Olyan ember nincs, akit tavasszal ne csábítottak volna el a bársonylila kicsi virágok: az ibolyaszedés egyfajta rituálénak számít április elején. A pici virágok begyűjtése óvatos mozdulatokat, türelmet és kitartást igényel, de az is pozitívumnak számít, ha az ember aprócska kezekkel rendelkezik.
 Éppen ezért a gyerekek kedvelt foglalatossága közé tartozik az első tavaszi ibolyák csokorba gyűjtése. Nagy lelkesedéssel képesek felkutatni a legeldugottabb helyeken is – árkot-bokrot bejárva –, és nyakig sárosan, mosolyogva tudják átnyújtani az elérzékenyülő anyáknak a tavaszt jelentő virágokat. Sokszor persze – a nagy igyekezetben – csak a virág csokros fejét sikerül megkaparintaniuk, de legnagyobb szeretettel mondják, hogy: né, anya, virág. Neked szedtem!
A virág a kertben szebb-elméletet megdöntve, birtokba vettem a lankásabb részét a kertnek, ahol tavasszal mindig előszeretettel bújnak össze pici lila tömbökbe az ibolyák. Máshol is fellelhető, de ha az ember már nem kicsi, és kitartó, inkább egy olyan helyet válasszon, ahol minimum öt szálat tud leszedni egyszerre. Szinte becsukott szemmel is meg lehetne találni a jó ibolya-lelőhelyeket: olyan illatuk van, ami napokig képes beköltözni az ember orrába.
Azon kívül, hogy egyik legelterjedtebb és legkedvesebb virágunk az ibolya, a gyógyászatban is alkalmazzák. Egy francia nemes például ibolyákkal bizonyította hűséges, kitartó szerelmét: 30 éven át naponta küldetett csokrot saját kertészetéből Mademoiselle Clairon színésznőnek, hogy az mindennap ebből készíthesse el esti nyugtatóteáját. Szaponin – tartalma miatt nem csak nyugtató hatású főzet készíthető az ibolyából, hiszen a szaponin köptető, nyákoldó hatása elsősorban felső-légúti megbetegedésekben (légcső- és hörghurut idült eseteiben, erős köhögés stb.) hasznos. Bizonyos kutatások azt is kimutatták, hogy az ibolya lázcsillapító hatása az aszpirinéhez igen hasonló. Külsőleg alkalmazva bőrnedvesítő hatása miatt kirepedezett bőr gyógyítására kiválóan alkalmas, gazdag A- és C-vitaminban.

Bizonyos antioxidánsokat is tartalmaz, éppen ezért alapja lehet hidratáló krémeknek. Homlokra kötött leveleivel, egyesek szerint, a migrén is megelőzhető. Bár eddig semmilyen káros hatását nem mutatták ki, vigyázni kell, mert erős szer. Gyökeréből enyhe hashajtó készül, túlzott fogyasztása hányást is okozhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése