2011. július 25., hétfő

Falusi zajok városi fülnek

Lakóterünk inkább emlékeztet egy botanikus kertre vagy kisebb erdőre, mint falusi ház udvarára. Két évvel ezelőtt feladtuk a városi életformát, és nagy tervekkel úgy döntöttünk: ezentúl falusiak leszünk. Beszereztünk, ahogy illik, két macskát, a kutya már adott volt, és nem tagadom, percekig elgondolkoztunk azon is, hogy még egy tehén is elférne az udvaron.
Vásároltunk gumicsizmát, kapát, vetőmagokat, metszőollót, öntözőt, kerti széket, eljártunk tejért a szomszédba, szóval megtettük a kellő intézkedéseket az új élettérhez való akklimatizálódásért. Esténként petróleumlámpással ücsörögtünk a kerti kőasztalnál, csillagokat figyeltünk, vagy éppen tücsköket hallgattunk. Csend volt és patakcsobogás, idilli hangok és nyáresti illatok, csak egy dolgot nem tudtunk megszokni. Arra nem számítottunk, hogy a falusi világgal új hangokat is kapunk, amik nem csak szokatlanok, hanem kezdetben kellőképpen ijesztőek is lehetnek. Első napokban annyit nem tudtak volna fizetni, hogy sötétedés után lemenjek és bezárjam a kaput, vagy hátramenjek – elemlámpával sem – a fásszínbe.
Éjszaka keljfeljancsiszerűen ültünk fel az ágyból, amikor a ház melletti fáról egy alma a tetőre esett. Álmosan összenéztünk, kicsit mérgesen nyugtáztuk, hogy ez csak az alma, és bódultan dőltünk vissza a következő támadó koppanásig.
A szomszédban két komondor van, amik, ha valaki elmegy a kapu előtt, vagy történetesen egy másik kutya jár arra, éktelen ugatásba kezdenek. Először meg voltunk győződve róla, hogy biztosan valami baj van, éppen most tépik szét az arra járó állatot vagy embert, és folyton bennünk élt a késztetés, hogy megmentsük az áldozatot.
Mivel cicáink kicsik voltak, és a nap huszonnégy órájában óvtuk őket, nem néztük jó szemmel azt sem, ha hívásunkra a szajkó válaszolt hamisíthatatlan macskahangon. Akad még ezenkívül bagolyhang, denevér szárnycsapkodása, rigófütty, sün neszezése és megszámlálhatatlan sok madár, amikkel még mindig nem vagyunk napirenden.
A hangok és zajok maradtak, mi összeszoktunk, együtt élünk velük, sőt mi több, hiányoznak, ha történetesen nem jelenik meg időben a szöszmögő, vadászó sün valamelyik este. A nyolcórás tehénkolompolást meg nem cserélném semmire.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése