2011. július 5., kedd

Zöldborsó, te cukor

Valahogy mindig úgy esett az idén, hogy amikor borsót akartunk ültetni, éppen rossz idő volt, vagy más, nagyon fontos dolgunk akadt. Pedig a pici, zöld bogyók kedvenc eledeleink közé tartoznak, bármikor, bármennyit, bármilyen formában meg tudnánk enni belőle, de leginkább levesnek és főzeléknek fogyasztjuk.
Későn melegedett az idő tavasszal, pedig, ha kellőkor földbe bújtattuk volna, akkor most már cukorborsók tömkelege üldögélne – rég kimerítve frissen fogyasztott étel receptjeinket – a fagyasztóban. De az idén nem így történt, megkéstünk. Éppen ezért csak karózgatjuk a fél méter magasra kapaszkodó, virágzó példányokat. Minél több ideje foglalkozunk a kerttel, annál tapasztaltabbak, leleményesebbek leszünk, állapítottam meg karózás közben ezt a már szinte közhely számba menő, örökérvényű igazságot. Tavaly még csak tapogatóztunk, hogyan kellene megfelelően borsótámaszt készíteni, aztán nem úgy sült el a dolog, ahogy a nagykönyvben írja. Igencsak igyekeztünk, de a nagy hévvel és mérnöki pontossággal kimért karócskák valamiféle geometrikus formába való összeeszkabálása után, egy olyan borsópiramis alakult ki, amihez alig tudtunk hozzáférni. Szóval a borsó behálózta a keszekusza karóépítményünket. Az idén már szemfülesebbek voltunk: ellestük a szomszédtól, hogyan készül a praktikusabb, és nem utolsósorban spórolósabb karózás. Az idei műremekhez elegendő volt pont annyi karó (szorozva kettővel) ahány sor borsót ültettünk, ezeket szépen elhelyezve – lehetőleg egy vonalban – a sorok mindkét végében. Miután ez a művelet megtörtént, már csak annyi kellett, hogy kenderspárgával elinduljunk, és többszintes sorokat húzzunk a karók között. Ez a megoldás olcsó és praktikus: addig fut a borsó, amíg csak akar, hiszen a zsinórral több ponton támasztékot nyújtottunk neki. Amennyiben az időjárás kedvez, legkésőbb két hét múlva már csemegézhetnénk kedvenc, nagy tápértékű zöldségünkből, addig pedig megköszönjünk az ismerősöktől kapottat, illetve dicsérjük a fagyasztott változatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése