2011. július 1., péntek

A kapálás a jó termés titka

A konyhakert gondozásához és fenntartásához idő, türelem és kitartás kell. Az utóbbi kettő még csak-csak megadatott, de az idővel hadilábon állunk. Az ember lányának, ha nem nyugdíjas, igencsak kevés jut a napi huszonnégyből a kertre. Kemény harmadik éve ültetgetünk ezt-azt, de igencsak a tapogatózás, kísérletezés mezején haladunk. Érzésből, szeretetből és hobbiból fogtunk neki, na meg az sem árt, ha friss paradicsomért nem kell a piacra menni.
Palántákat nevelgettünk, beosztottuk, hogy melyik növényt melyik mellé ültessük, hogy „ne bántsák” egymást, lestük az első pici sziklevélkék kibújását, felkaróztuk, gyomláltuk, amit kellett, permeteztünk. Gyomlálni lehetett volna többször is, de alapjában meg voltunk békélve a kerti teljesítményünkkel, míg össze nem találkoztam az évtizedes tapasztalattal rendelkező szomszéddal. Reggel nyolctól, márciustól októberig minden idejét gyönyörű kertjében tölti, ápolgatja, szereti, és meg is van az eredménye. Gyönyörű termést szüretel minden évben, néha csodálva figyeljük, hogy ilyen kert még létezik a világon. Közben meg kerttökéletesítő titkokat lesünk el.
Praktikus, hasznos dolgokat hallunk: mitől lesz szebb, egészségesebb a termés, néha palántokat, magokat, virághagymákat kapunk a mesekertből. A legutóbbi jó tanács rövid volt és frappáns: kapálni kell. Olyan hirtelen ért, hogy visszakérdezésem, miszerint miért, balgául hallatszott. Mintha valami titkos receptbe kaptam volna beavatást, olyan volt a kapálás hasznosságáról szóló beszélgetés. A régiek valamiért mindahányan tudják, miért kell minél többször kapálni. Aki szeretettel tesz-vesz a kertben, tudja, hogy a jó kapálás felér egy kiadós esővel vagy öntözéssel. A talajt fel kell lazítani, ha öntözünk, különösen sokat kell kapálni, ugyanis a föld cserepesre szárad a melegben, s mikor jön az eső, lefolyik a víz. Ezzel szemben a laza, kapált föld egyből a gyökerekhez vezeti a vizet.
A paradicsom már terem, és ontja a virágait, a brokkoli is lassan növelni kezdi rózsáit, a paprikatövek lassan elrúgták a húsz centit, és a borsók is vidáman kunkorodnak, tekerednek a karókra. Ezen látványhoz már nem kellene más, csak a mindennapi öntözés, és egy kevés, de rendszeres „varázskapálgatás”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése