2011. július 18., hétfő

A piacok dicsérete

Egyesek Hawaiira kívánkoznak, mások luxuskocsitól boldogok, vagy több száz eurós fizetés csal mosolyt arcukra. Nem mondom, hogy ez előbbi dolgok megvetendőek, vagy nem boldogítanának egy darabig, de vannak ennél sokkal kisebb örömök is, amik eget rengetőnek tűnnek mégis.
Évekkel ezelőtt azon kaptam magam, hogy valami hátborzongató öröm tud lenni a piacra járás. Napi szükségletté vált télen-nyáron, még ha csak úgy szétnézni is, de muszáj volt bemenni, felmérni a terepet, az új árut, hogy éppen mi a legfrissebb hazai szezongyümölcs, -zöldség, szippantani egyet a pletykálásból, beszélgetésekből, házirecept-ötletekből és jó tanácsokból. Télen kicsit kihal a piac, de a fóliával, pokróccal fagy ellen takargatott standok mindig rejtenek valami ínyencséget, s a vörösre fagyott kezű, már-már ismerősnek tűnő kofák előhúzzák egy-két jó szó kíséretében legféltettebb portékáikat.
A piacban mindig az a jó, hogy úgy érezzük, csak értünk létezik. Az árusok képesek apró mozdulataikkal, gesztusaikkal, szavakkal, beszélgetésükkel, rábeszélésükkel és odafigyeléssel elhitetni, hogy minden egyes zöldség nekünk mosolyog. Azért tették meg a hajnali harmatos utat, hogy mi tudjuk megvásárolni, és tulajdonképp az egyetlen oka a magból érett, vitamindús gyümölcs lesz annak, hogy mi piacra járunk. Kicsit olyan, mintha egy régi ismerős közösség lenne: csukott szemmel tudjuk, hogy merre bujkálnak a póréhagymák, hol szebb a cseresznye, kinél lehet gombát kapni, és melyik a helyi uborka.
Ilyenkor temérdek égővörös, egyre olcsóbb paradicsom borítja a pultokat, mosolyogva, fennhangon kínálják, de ha igazán jót akarunk, vásárlás előtt mindenképp vegyük kézbe és szagoljuk meg. A paradicsom szár felöli részénél érezhető aromája egyenes arányban áll édes, érett zamatával. Színek és illatok tömkelegével együtt remélhetőleg sosem tűnik el életszükségletünkből a piac

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése