2010. június 8., kedd

Majdnem raktunk fészket



Május elejétől napi rendszerességgel kétszer húzott el a kertünk fö - lött egy gólya. Aztán feltűnt, hogy minden este ugyanabból az irányból – a kert keleti sarkából, ahol a békák kuruttyolnak naplemente után –, szinte óramű pontossággal, kevéssel nyolc után érkezik. Gyanús lett, és meglestem, hogy merre repül.

Nem kellett messze kövessem, – amúgy sem tudtam volna felvenni vele a versenyt –, a kapunk előtti, második villanyoszlopon álldogált. És itt kérdőjelezhető meg a tulajdonosságunk. Ugyanis nem pont a mi kapunk előtt tanyázott, hanem a szomszéd villanyoszlopán. De mi szívünkbe fogadtuk, és gyorsan elkezdtük tervezni a jövőjét. A fényes jövő családalapítással és fészekrakással kezdődik. Ez a gólyák esetében akár egyszerűnek is mondható: keresnek egy párt maguknak, és már fognak is neki gallyakat gyűjteni. Vagy szépen beköltöznek – ingyen, nem kemény eurókért – egy már tavaly felépített, és összkomfortossá alakított fészekbe.

Ilyen fészek nálunk a faluban nem létezett. Egyetlen gólya volt régebb, amelyik úgy gondolta, hogy mégiscsak a gólya hozza a kisbabát, és kezdett berendezkedni az épülő szülészet előtti villanyoszlopra. Aztán akadtak olyanok, akik úgy döntöttek, hogy inkább ne hozza a gólya a gyereket, és eltávolították a fészkét.

Nem lehet tudni, hogy az a gólyae, de visszatért, csak most már távolabbról szemlélve adja áldását az érkező újszülöttekre.

Gondoltuk, megalapozzuk a jövőjét, és intézkedésbe kezdünk. Megszereztük a kellő jóváhagyásokat a polgármestertől, és pár nap múlva kedves ismerősünk saját kezűleg készített, csodálatos fészke ott állt a kertünkben. És vártuk, előzetes egyeztetés alapján, a villanytársaságot, hogy felszerelje. Vártunk és terveztünk, és csodáltuk a gólyacsőr-pirosra festett fészket a kert végében. És vártunk, és nem jöttek. Egyik délután érkeztünk haza, és vadiúj, mindenféle jóval kibélelt fészek díszelgett a villanyoszlop tetején. Összkomfortos, de nem a mienk. Mint utólag megtudtuk, a villanyosok rendelkeznek egy előre gyártott kerettel, és azt szokták felszerelni. Talán, ha idejében egyeztetnek, a mienk is megfelelt volna.

A csodaszép, méretre szabott, Jóska bácsi által készített fészek még várja a kert sarkában a szebb jövőt és a tavaszt. Úgy döntöttünk, jövőre felszereljük a fásszínünk tetejére, gólyacsalogatónak. Hátha kedvet kap egy újdonsült fészekrakó, és beköltözik hozzánk ingyen az összkomfortba.

2 megjegyzés:

  1. Addig azért jól ellesz a fa alatt. Esetleg Máffin beleülhet...

    VálaszTörlés
  2. Lehet, igényeljük majd a gólyafészek-tartót Köröspatakra... részletezem, ha lesz amit.
    Helga

    VálaszTörlés