2010. december 20., hétfő

Fahéj: fogyasszuk bátran, mert fogyaszt

A legelső hideg napok beálltával szervezetem – a sapkán és sálon kívül – valamiért fahéjért kiált. Annyira automatikus hozzátartozója a teleimnek, hogy szinte toporzékolni kezdtem, mikor Szentgyörgy körülbelül tíz üzletében kedvesen ajánlgatták nekem a gyöngyvirág, fenyő, rózsa és tavasz illatú illóolajat, a hetek óta keresett fahéjas helyett. Na de gyöngyvirágot télen, ráadásul a lélekbolondító fahéj helyett?
Szeretem pudingra szórni, gyümölcssalátákat, húsokat ízesíteni vele, szeretem tusfürdőben, gyertyában, illóolajban, krémben, parfümben, imádom mézes-gyömbéres teában, tésztákban, de legfinomabb reggelente a kávéfőzőbe egy késhegynyi fahéjat szórni, miután jól megpúpoztuk kávéval. Ha ezek így összefőnek, isteni aroma lengi be a házat.
A Ceylonból származó csodaszernek egykor nagyobb értéke volt, mint az aranynak, és nem véletlenül, hiszen megszünteti az emésztési zavarokat, leküzdi a fertőzéseket, enyhíti a cukorbetegség tüneteit, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, kedvező hatást gyakorol a mentális képességekre is, valamint vérkeringésserkentő hatású, aminek köszönhetően felmelegít, és gyógyítja a megfázást.
A fogyni vágyók körében is sokat emlegetett csodaszer: fokozza a vérkeringést, zsírégető, csökkenti a vér koleszterin- és vércukorszintjét. A narancsbőr elleni krémek alapanyaga is gyakorta a fahéj, mert kellőképpen serkenti a vérkeringést, és energiát szabadít fel.
Karácsony előtt jóval megnő a fahéjvásárlás forgalma, minden háztartás elmaradhatatlan kellékévé válik ez az igazán téli aromájú fűszer. Használjuk mézes pogácsába, karácsonyi süteményekbe, teába, kávéba, levesekbe. Hús ételekhez pedig különösen ajánlott, nem csak azért, mert felejthetetlen ízfokozó, hanem segít lebontani az esetlegesen hozzánk ragaszkodó zsírokat is.
A téli kirándulásokat, szánkózásokat és ücsörgős estéket hangulatosabbá teszi egy pohár forralt bor. Annak érdekében, hogy másnap ne fejfájósan ébredjünk, ajánlottabb nem „a legrosszabb bor lehetőleg jó sok cukorral” kombinációból készíteni. Tegyünk a kályhára egy picit minőségibb bort, épp a forrásig, majd keverjünk hozzá mézet, szegfűszeget és fahéjat, ízlés szerint. A végeredmény szívmelengető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése