2010. december 7., kedd

Cicaélet vízen innen és túl



Most, hogy kezdtek beállni a nedves, esős, előrejelzetten havas idők, figyelgetjük Máffin cica vízzel való viszonyait és iszonyait. Mivel ő kinti – benti lánycica, ez automatikusan azt vonja maga után, hogy reggel kiengedjük meleg kosarából az udvarra, és délutántól a nap többi részét a kandalló mellett tölti óvó, védő, esőmentes szeretetben. Na, de mi van akkor, ha esik, havazik és Máffin kint kószál?
Normális körülmények között, ha zuhogni kezd, a harmadik szomszédból is tekeri haza, és hangos miúzással jelzi az ajtó előtt, hogy na, most már aztán igazán be kéne engedni. Ha nem vagyunk otthon, minden jel szerint (értsd, a földön landoló krizántém), a konyha ablakpárkányára ugorva, kukucsál befelé, méltatlankodva, hogy mi ez a macskakínzó viselkedés részünkről. Azt mondják, a macskák nem szeretik a vizet, de persze vannak ilyen általánosítások, mint például az is, hogy szeretik a halat, és hogy a kicsik nem eszik meg a tehéntejet. Ez utóbbi két állításnak csak ellent tudok mondani. Eddigi tapasztalataink és megfigyeléseink alapján a macskaszokásokat, macskája válogatja.
Ma reggel lehavazott: igazi téli táj lett, ami nálunk nem csak percekig tartott, hanem még délután is a rendes havon tapicskáltunk, szóval beköszöntött a cicapróbáló idő. Máffin egyes ismerős cicákkal ellentétben, nem olyan nagy haver a vízzel. Vannak, akik fehér bundájukból kifolyólag kétnaponta fürdenek, samponnal, kagylóban. És szeretik. Máffin az ivóvizet még csak csak elviseli, illetve néha szokott lefetyelni a kutyától megörökölt lábosból vagy a pocsolyákból, de ha nincs, sok-sok tejjel helyettesíti. Decemberben, ha mínuszok alá csökken a hőmérséklet, és nem kell a latyakban tapicskolni, a hulló pelyhek után óriási eksztázissal ugrál. Soha nem fogy el, és mindig karomvégre akadnak – gondolhatja magában. A lucskos eső, az viszont valami rémálom, a mai esőbe hajló havat nagy gyanakvással követte nyomon a jázminbokor alatti kövön kuporogva, ügyelve arra, hogy nehogy valamije hozzá érjen a nedves latyakhoz. Egyes kutatók megállapították, hogy azok a macskafélék, melyek melegebb vidékeken élnek, azaz a tigrisek, oroszlánok, jaguárok, vadmacskák előszeretettel merülnek alá tavak, kisebb folyók vizében, hiszen ezzel is védekeznek a meleg ellen. Azt hiszem Máffin még kismacska ezek mellett. Vagy messze állunk a globális felmelegedéstől.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése