2010. december 13., hétfő

Mint hagymát az ételben

Imádom zölden, pirosan, fehéren, nyersen, karamellizálva, magára, levessel, salátában, bárhogy – és szerencsére az év minden hónapjában fogyasztható. Régebb – mint általában minden gyerek –, ha egy darabka hagymát találtam a levesben, képes voltam addig kergetni körbe a tányérban, míg ki nem halásztam, de most minimum két fej hagymával főzök.
Mindig alig várom a tavaszt, nem csak azért a sok szép természet-ébredésért, ami április tájékán bekövetkezik, hanem azért is, mert ha elég szorgosak voltunk, és előrelátóan idejében elültettük a dughagymákat, akkor ideje korán csemegézhetünk a ropogós karcsú zöldhagymából. Persze újabban a nagyáruházak egész évben tele vannak zöldhagymával, de az meg sem közelíti, sem ízben, sem színben az igazit. Ősszel és télen ajánlatosabb az akkor szezonterméket, a póréhagymát venni, de leginkább a piacon, mert ott a hazai termelőknél mindig friss, és minden valószínűsége megvan annak, hogy a vitaminkészletet sem spórolták ki belőle. Sokan vannak, akik nem ismerik, vagy nem szeretik, de kiváló nyersen, salátákban, és fantasztikusan laktató póréhagymaleves készíthető belőle.
A vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin, valamint folsav és biotin is. Már az ókori görög és római történetírók is feljegyezték használatát, de a vikingek körében is igen kedvelt konyhakerti növénynek számított. Nem csak sokféle felhasználási módja, hanem vitamintartalma és meghatározó íze miatt is közkedvelt (persze sokan akadnak olyanok is, akik ki nem állhatják erős illatát), de hagyma nélkül elképzelhetetlen lenne szinte bármelyik levesünk.
Megfázás és nátha esetén a méz és citrom után szinte kötelező házi bacilusölő: minimum két fej, minél csípősebb hagyma, vagy ha másnap nem kell emberek közé menni, ezt még megspékelhetjük egy-két cikk fokhagymával.
Jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért meghűléses időben a fertőzések megelőzésére is használták. Gyógyhatású szerként, bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukor csökkentésére is használják. Köhögés ellen is kiváló lehet: cukrozzuk meg, hagyjuk 3 napig állni, és igyunk a kifacsart levéből. Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert az illóolaj-aromák átmennek a tejbe. http://www.hirmondo.ro/web/index.php/aktualis/17884-Krnyezetnk-Mint-hagymt-telben.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése