2010. december 20., hétfő

Hajdina

A hajdinára tavaly akadtam rá egy bioboltban, ahol csíráztatni való magok után kutakodtam. Azt sem tudtam, eszik-e vagy isszák, főve vagy nyersen kell fogyasztani, édes vagy sós, és egyáltalán fogalmam sem volt róla, mi az, csak rémlett, hogy mintha nagyon egészséges lenne, és hazavittem. Azóta kedvenceim közé tartozik. Kipróbáltam édesen, almával, murokkal összereszelve, mézzel és fahéjjal nyakon öntve, de csemegéztük a sósabb változatát is. Tökéletes tartozéka mindenféle zöldségsalátának, az igazi egy kis fetasajttal megbolondítva. A hajdina rendkívül értékes élelmiszer, szénhidrát, fehérje, ásványi anyag, vitamin, és rosttartalma miatt egyaránt. Hasonló mennyiségű fehérje van benne, mint például a búzában. Sok ásványi anyagot, kalciumot, káliumot és magnéziumot találhatunk benne, emellett nyom elemeket, vasat, rezet és cinket is tartalmaz. Különösen a szív- és az érrendszer védelmében tölthet be nagy szerepet, mivel a C-vitaminnal együtt erősíti a kötőszöveteket, segíti a sejtfalak regenerálódását, csökkenti a magas vérnyomást, az érfalak erősítésével gátolja a hajszálerek sérüléseit, vérzéseit. Érdemes kipróbálni a hajdina házi csíráztatását is, mivel a hajdinacsíra értékes, ízletes táplálék, hozzáadható salátákhoz, köretekhez, de akár önálló ételként vagy levesbetétként is megállja a helyét, frissen és szárítva is. A hajdina terméséhez hasonlóan a csírája is gazdag vitamin és ásványi anyag tartalmú, egészséges eledel. A levelében is található rutin, ezért szárított levelét vérnyomáscsökkentő gyógyteák adalékanyagaként is használják. http://www.hirmondo.ro/web/index.php/aktualis/18192-Krnyezetnk-Hajdina.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése