2010. november 8., hétfő

Körte, az istenek ajándéka

Bevallom, irigykedtem azokra, akik az óvodában a kiegészítős rajzolásban az almát kellett befejezzék, nem a körtét. Valahogy nekem mindig a körte jutott, és sosem sikerült: inkább hasonlított egy leereszkedőfélben levő lufira, mint egy pompás karcsú gyümölcsre. Álmaiban üldözött a körte a csúszdán, mígnem hosszas barátkozás után kedvenc gyümölcseim közé lépett elő. Szeretem, ha méz - édes, szeretem, ha fanyar vackor, szeretem a hidegdús körtelevet egy kis fahéjjal, szegfűszeggel megszórva szívószállal szürcsölni.
Három körtefánk van most, vagyis épp elegendő ahhoz, hogy degeszre egyem magam, eltegyek télire és a sünök is jóllakjanak belőle. Van kicsi barna vackor, ami úgy jó, ha a fán érik meg, de nem túl kásássá, és van csodaszép nagy körténk, ami most még zöld, de ha elég hosszú gyümölcsszedővel rendelkezünk ahhoz, hogy a négyméteres fa tetejéről leszedjük – ütődésmentesen –, akkor a hideg téli estéken is lesz mit rágcsálni.
A tavaly eltett körtekompótból még mindig ott lapul két üveggel a kamrapolcon. Nem azért, mert olyan rossz volt, hanem mert rengeteget tettünk el belőle: mazsolást, fahéjast, szegfűszegest, aranyszínűt, mézédest. Azokat a példányokat, amik már lepottyantak, némi reménykedéssel érlelhetjük a szekrény tetején: egyesek mézszínűre érnek, mások nem élik túl.
Homérosz a körtét az istenek ajándékának nevezte. A mitológia szerint Zeusz egyik fiát, Tantaloszt gonosz tettei miatt büntetésből az alvilágba száműzték, és gaztetteit egy körtefa alatt kellett meggyónja. Amikor éhes volt, a feje fölött lógó gyümölcsökért nyúlt, ám az ágak visszahúzódtak, így mindig éhes maradt.
Talán ma sem értékeljük annyira ezt a gyümölcsöt, mint ahányféle jótékony hatása ismeretes. Rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, ezért számos betegségre lehet gyógyír, vagy csak úgy egyszerűen, mindenféle különböző ok nélkül fogyaszthatjuk a szervezet egészséges „háztartása” érdekében. A körte sok vitamint és ásványi anyagot – kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, jódot – tartalmaz, ezért hasznos, ha minden étkezés előtt elfogyasztunk egy gyümölcsöt. Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkenti. A körtét cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ajánlják. A gyümölcs pektintartalma miatt segíti az emésztést, jó hatással van a belek működésére, tehát méregtelenítéshez, salaktalanításhoz is ideális, ezért kúraszerű fogyasztása is ajánlatos: tíz napon keresztül együnk naponta másfél kilogramm hámozott körtét.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem én is a körtét, talán mert ősszel születtem. A lédúsat, a keményet, az édeset, a sárgát, a zöldet, a félig érettet. Mostanában süteményben is felhasználom. A kockára vágott körtét megszórom fahéjjal, szegfüszeggel, megszóróm cukorral, vajdarabkákkal telerakom, és egy négyzet alakú jénai tálban a mikróban 7-es fokozaton tíz percig párolom. Amíg ez elkészül, elkészítem a tésztáját, rákanalozom, és a lerben kisütöm. Megszórom barna cukorral, fahéjjal. A gyerekeim is imádják, olykor két adagot is készítenem kell, mert pillanatok alatt melegen elfogy.

    VálaszTörlés
  2. Jujjj, ez nagyon jól hangzik. Ird le a pontos tésztát, adagokkal, lécci. Ha nincs jénai, más lábosban is lehet?

    VálaszTörlés