2010. november 1., hétfő

Rokonok, de vigyázat, nem ehető mindkettő!

Ha üldöz a kreativitás
Kertünk végében, a patak mellett nődögélnek mosolycsalogató vöröses narancssárga sisakjai a lampionvirágnak. Most, hogy a krizantémon kívül más virágunk nincsen, naponta megcsodálom őket szem- és lélekgyönyörködtetés céljából. Szépek, különlegesek és kitartóak: augusztustól ebben a tűzszínben pompáznak, és még a zord reggeli fagyoknak is ellenállnak. A zsidócseresznye – vagy lampionvirág – kertek és lakások dísze, ha átsüt rajta a fény, piros termései pici égő lámpásokhoz hasonlítanak.
A physalis családba tartozik, de egyes rokonaival ellentétben nem ehető, sőt a csodalámpásban rejtőzködő gyöngyszerű gömböcske mérgező. Nem ajánlatos kipróbálni, de az arab és a spanyol gyógyászatban régebb vizelethajtóként emlegették. A növényt tél elején gyűjtik be, mikor levelei már leszáradtak. Vázába rakva, szárazvirág- és adventi koszorúhoz használva feldobja a borongós téli napokat, kis fantáziával csodálatos díszek készülhetnek belőle. A lampionvirág évelő: jövőben minden bizonnyal ugyanazon a helyen fog virítani. Nálunk dísznövényként termesztik, de száraz erdőkben, cserjésekben is találkozhatunk vele.
Ha valami finomra vágysz
Ha nagyobb áruházak polcain szembetalálkozunk a kertünkben található lampionvirággal, csak dobozolt változatban, nyugodtan vásároljuk meg és vigyük magunkkal, mert nem bánjuk meg. Ha a termék neve physalis, földicseresznye vagy ananászcseresznye, akkor százszázalékosan ehető. A két termés: a zsidó- és földicseresznye kísértetiesen hasonlít egymásra, nem hiába bontogattam első alkalommal némi gyanakvással a földicseresznye vékony hártyás burkát, hogy kiszabadítsam belőle a feledhetetlen ízű gyöngyöcskét. A vitamindús bogyókat, akárcsak az igazi cseresznyét, fogyaszthatjuk kompótnak, tésztában, elkészíthetjük lekvárnak, de minden bizonnyal nyersen, esetleg mézzel meglocsolva a legfinomabb. Íze a nagyon érett egres, ananász és ropogós cseresznye között képez valami eddig ismeretlen harmóniát. Száraz, hűvös helyen kell tárolni, mert pára hatására hamar penészedik. Magas az A-vitamin és foszfortartalma, ezért főleg gyerekeknek nagyon egészséges.

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. Ami a kertben nő, nem EHETŐ!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés