2010. november 15., hétfő

Mókustitkok első kézből

Már az elején töredelmesen bevallom: nem szép dolog, de a mókus magánéletére törtünk. Nemcsak meglestük, de akarva- akaratlanul még háborgattuk is. Életem ennyi felhőtlen és tudatlan éve után csodálkozás és csalódás ült ki arcomra a mókus-etológiával kapcsolatban. Rájöttem, hogy nem minden éppen úgy van, mint ahogy csillogó szemű korunkban mesélték nekünk, vagyis hiába hallgattuk meséről mesére, hogy a mókus bebújt a téli odúba, és megtöltötte az éléskamrát dióval.
Nevezhetjük akár kamrának is
Hétvégén előkészítettük a virágágyást a téli szunyálásra, felástuk, meghordtuk trágyával, és a már megfáradt földet frissítettük a kertből lapátolt vakondtúrásokkal. És ekkor jött a meglepetés. Amint lapátoltuk a frissen túrt, fekete halmok tetejét, egy jókora dióra bukkantunk. Aztán egy másikra, majd megint egy újabbra, és végül egyre többre. Legalább húsz vakondtúrás van a kertben, és mindegyik rejtett magában két-három meglepetést, volt olyan is, amelyik evésre készen, héj nélkül hevert a többiek között. Olyan ez, mint egy kincsvadászat: minél több diót találtunk, annál nagyobb volt a kísértés, hogy az összest megkeressük. Mígnem megsajnáltuk szegény mókust, aki nagy gonddal raktározta tele a kamra összes „polcát”, és némi föld ellapátolása után visszadugdostuk a kitartással összeharácsolt téli eledelt.
Hová jön az édes álom?
Misi Mókus kalandjaiban már az első mondatból megtudhattuk, hogy hol pihen a népes család, mikor éppen nem ágról ágra ugrándozik: az erdő egyik hatalmas fájának tágas, kényelmes odvában. Ebben a tévhitben elég sokáig eléldegéltem, mígnem rábukkantunk, hogy a mókus igenis fészket rak. Nem pont olyant, mint a madár, de távolról nézve van köztük némi hasonlóság, ezért is gondoltam sokáig, hogy a kicsit kerekebb gallykupac minden bizonnyal valami érdekes madár fészke lehet. A vemhes nőstény általában tartalék fészkeket is rak, hogy veszély esetén gyorsan át tudja menekíteni kölykeit egy biztonságosabba. A mókusfészek bejárata rendszerint oldalt és alul látható, mert az állat mindig alulról mászik bele. A fatörzs közelében, ágakból készített gömb alakú fészekben alszik, és ott hozza világra kölykeit.
Ha rövid a takaród…
A kertben, ha csendben és mozdulatlanul állunk, a mókusok annyira közel jönnek, hogy akár meg is lehetne fogni őket. Nagy a kísértés, de nem tanácsos, mivel ha a mókus ideges, akkor harap. Arra, hogy ideges, több jel utal: először is valami utánozhatatlan makogó hangot hallat, és hozzá farkának nyugtalan rángatózása társul. A mókus bozontos farkával a vékony ágakon szaladva egyensúlyoz, ugrás közben a farok ejtőernyőként fékezi az esést. Tavasszal a mókusfarok lengetése a párok találkozását segíti, hideg éjszakákon pedig farka az állatot melegíti, vagyis pihe-puha takaróként alkalmazza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése