2010. november 29., hétfő

Hogyan raktározzunk télire tömbházban zöldséget, gyümölcsöt?


A tömbházas kamrák kilencven százaléka nagyon kicsi és meleg, általában a konyhából van leválasztva és szellőzőablaka a lépcsőházba nyílik. Ha mégis tartalékolni akarunk télire, hogy ne kelljen minden kiló murokért a piacra futkorászni, használjuk ki az erkélyt. A húsleveshez való gyökérzöldségeket-, murkot, petrezselymet, zellert- tárolhatjuk egy nagyobb homokkal megtöltött faládában. Használhatjuk a télire kiürített virágos ládákat zöldség teleltetőnek. A zöldségekre tegyünk több réteg homokot és helyezzük a ládát a fal mellé széltől, hidegtől védettebb helyre. Ha nagyon nagy tél lenne, takarjuk le ládát szőnyeggel, burkoljuk be pokrócba. Az üveges, fedett teraszon fagypont alatt is megélnek a zöldségek, de ha kifogunk egy tartósan mínusz 20 fok feletti telet, akkor bizony érdemes hamar elfogyasztani a zöldségeket.
Gyümölcsöt csak a nagyon enyhe télelőben tárolhatunk teraszon: csomagoljuk a teljesen ép, kézzel szedett almákat, téli körtét több réteg újságpapírba, így minden bizonnyal fogyaszthatjuk még a kevésbé fagyos napokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése