2011. január 10., hétfő

Petrezselyem, télen is

Régebb a petrezselyem is egyike volt azoknak a zöldségeknek, amiket hajkurásztam körbe a tányérban, hogy ne kelljen megennem semmilyen körülmények között, ma meg már képes vagyok a friss petrezselyemzöldet magára nyersen nemcsak, hogy rágcsálni, hanem enni egész nap. Kevés levest tudok elképzelni a végén hozzáadott, friss petrezselyemzöld nélkül.
Mivel egy rövid ideje szinte petrezselyem- imádatban élek, beszereztem és kipróbáltam a lehető legtöbb formában. Fagyasztottam több zacskónyit, nyáron mindig van egy nagyobb csokor a konyhaasztalon, hogy kéznél legyen, csak úgy, rágcsálni. Egyszer próbálkoztam szárított, bolti változatával is, de aligha volt köze ízileg a petrezselyemhez. Ilyenkor télen legkézenfekvőbb – a fagyasztáson kívül – beszerezni petrezselyem-zöld magot, és kisebb cserepekbe szórni. Az ablakpárkányon nevelt fodros levelű petrezselyemnek nem csak íze és aromája kiváló, díszítésként sem utolsó látvány. Kerti petrezselyemnek leginkább sima levelű vagy olasz faját szoktak ültetni, melynek erőteljesebb az íze. Ha már nyár elején szeretnénk friss, zöld, saját kerti petrezselymet szüretelni, akkor ajánlatos március elején elvetni a magokat. Az ablakpárkányon neveltek közül inkább a fodros fajta divatosabb: apró leveleiből kifolyólag nem olyan helyigényes, és érdekesebb, kihívóbb látványt nyújt.
A szárított petrezselyemzöldből készült tea nagyon jó hólyagbántalmakra, gyomorpanaszokra és nem utolsó sorban tisztítja a vesét is. Frissen összevágva mézzel keverve készíthetünk belőle gyulladt, zsíros bőrre arcpakolást.
A friss petrezselyemzöld téli egészségünk egyik őre lehet: nagyon sok C- és E-vitamint, karotint és ásványi sót tartalmaz. Jelentősnek tartják gyomorerősítő, vesetisztító és étvágygerjesztő hatását is.
Üdítő, kellemes és friss íze van, de csak a főzés végén adjuk hozzá az ételhez. Párosítható kakukkfűvel és babérlevéllel. Levesek, főzelékek nélkülözhetetlen fűszere. Öntetekhez, mártásokhoz, szendvicsekhez, sült és párolt húsokhoz, halételekhez, tojásételekhez is ajánlott, valamint elnyomja bizonyos ételek kellemetlen szagát.http://www.hirmondo.ro/web/index.php/aktualis/18951-Krnyezetnk-Petrezselyem-tlen.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése