2010. október 27., szerda

Főzzünk sütőtököt!

Minden jel szerint gyorsan lépdelünk a tél felé, ha már a nem épp egyszemélyes sütőtököket is begurítottuk a kertből. Arany színe és mézédes illata kandallót, kockás pokrócot, narancssárga tüzet követel kíséretül. Használjuk ki, míg raktározni lehet valami melegséget a perzselő nyári napsugár színeiből, illatából. Pedig nem is szeretem a sütőtököt…
Nem eszem meg sütve, de szeretem azoknak a konyháknak az illatát, amiben mézzel öntözött sütőtök pirul. Minden rendes háztartásban októbertől tél végéig legalább egy sütőtököt megsütnek, ha másért nem is, hát az illatáért.
Első asszociációm a sütőtök láttán a Gőgös Gúnár Gedeonból a kockás sálba burkolózott süni, aki a barátaival sütőtököt piknikezik. Gyerekkoromban készítettük kemencében is. A kenyerek után, mikor már nem volt annyira forró a kemence, következtek a bármely falusi ház kertjében megtalálható, laktató télderítők. Lehet mostani ellenszenvemhez az is közrejátszik, hogy akkor még kötelező volt megenni. Pedig csak jó dolgokat lehet hallani róla, egészséges és tele van vitaminnal. Szénhidrát, karotin és C-vitamin tartalma felülmúlja a többi tökfajtát. Rengeteg ásványi anyag található meg benne, a kálium-, vas- és réztartalma mellett jelentős vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása van. Az antioxidánsok és a karotinoidok megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így egyes feltételezések szerint hozzájárulnak a keringési és daganatos betegségek megelőzéséhez. A nagyobb mennyiségben termesztett termésből tökmagolajat sajtolnak ki, amely omega3-zsírsav tartalma miatt szintén valóságos elixír az emberi szervezet számára. A tökmagolaj, bár nem éppen a legolcsóbb, felejthetetlen ízt ad a tavaszi salátáknak.
Ha nem szimpatikus a jó illatú, de sokak számára már nem olyan fantasztikus ízű lisztes tök sütve, készíthetünk egy-két krumpli, murok, fokhagyma segítségével fantasztikus sütőtökkrémlevest. Az aroma fokozásához fűszerezzük gyömbérrel, curry-vel, fekete borssal, majd tálaláskor adjunk hozzá pirított hántolt tökmagot és egy kanál tejfölt.
Mindezen felhasználási formák mellett talán a legegészségesebb nyersen – mivel nem fő és sül ki belőle a vitaminkészlet – vörös- vagy fehérkáposztával, hagymával, zöldpaprikával gyaluljuk össze, és öntsük nyakon fokhagymás savanyú tejjel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése