2010. október 4., hétfő

Szőlő, a test és a lélek felvidítására


Alapjában véve már szinte vegetáriánusnak mondhatnám magam – világosodtam meg sokadjára, mikor két kézzel tömtem magamba az aznapi, körülbelül századik szőlőszemet. Van, aki egy kis zsíros kolbászért, rezgő szalonnáért, mosolygós oldalasért elmenne a világ végére is. Nekem ilyen gondolataim soha sincsenek, de egy mézszínű szőlőfürtért, ízletes sajtdarabbal körítve képes vagyok szinte bármire.

Imádom minden kivitelezésben – kivéve a dobozos szőlőlevet. Ezen formában, a még megfizethető árkategóriába tartozó bolti nedű cukros, szappanízű limonádéra emlékeztet. Viszont a kommunizmusból örökített szőlőkompótot – amely akkoriban ritka volt és drága, és minimum 38 fokos láz kellett ahhoz, hogy az embert ne csak vizesborogatással, hanem kompóttal is pátyolgassák – nem megvetendő, jótékony hatása miatt még a szűkös időkben is be lehetett kebelezni egy egész üveggel egyszerre. Értékes bogyói teljes értékű tápláléknak számítanak, mivel minden megtalálható bennük, ami a szervezetünknek fontos. A húsa, a héja, a magja mind-mind tele van értékes tápanyagokkal. A szőlő héjában és magjában antioxidánsok, gyógyító erejű ásványi anyagok találhatóak, mint például a kálium és a szelén. A gyümölcs húsa, illetve leve is rendkívül gazdag tápanyagforrás. Linolsavtartalma az általános életerő javítására alkalmas. A B-vitaminnak és a magnéziumnak köszönhetően idegerősítő hatása is kiemelkedő. Gazdag vas- és folsavtartalma a vérképzésben fontos, ezért a vérszegénység ellenszereként is számon tartják. Fáradékonyság esetén is hatékonyan alkalmazható, mivel a szénhidrát szőlőcukor formájában van jelen, melyet a szervezet közvetlenül energiává tud alakítani. Magas A-, C-vitamin- és szeléntartalma miatt pedig immunerősítőként is megállja a helyét, E-vitamin-tartalma pedig késlelteti a sejtek öregedését. A szőlőmagolaj is igen értékes: segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az ér falakat és megelőzi az érelmeszesedést. Jó hatású lehet azok számára is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk van. Napi két-három kiló gyümölcs elfogyasztásával tisztára moshatjuk és energizálhatjuk szervezetünket. A szervezet fiatalításához nem kell más csak egy kis elszántság és bátorság: pár nap kizárólag szőlőfogyasztás után garantáltan energikusabbnak, karcsúbbnak érezhetjük magunkat.

Testünk élénkítője sokszor lelkünk vidámítójává is válik, mert ki ne szeretné a minőségi szőlőbort, vagy éppen ki ne mulatott volna már át egy szeptember végi emlékezetes szüreti bált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése