2011. január 4., kedd

Együk magunkat szerencséssé

Az újév, még ha titokban is, de ismerjük be, tele van kimondott és kimondatlan ígéretekkel, kívánságokkal. Több évszázada az embe - rek nagy része bármit megtesz azért, hogy vagyonát gyarapítsa. Ezért született a lencse vagyon- és termékenységvarázsló hatalmáról szóló mágikushatás-magyarázat is.
Szilveszter előtt tele voltak az üzletek lencsével: mérettől, színtől, minőségtől és származási helytől függően az áruk is eléggé változó volt. Az olcsóbb termék valószínűleg abban különbözik a drágábbtól, hogy az előbbi nincs gyárilag kellőképp megtisztítva, ezért találkozhatunk egy-két kocsánydarabkával. Ízbeli különbséget azonban nem fedeztünk fel a nálunk forgalomban levő termékek között.
A hiedelem tehát úgy tartja, hogy a január elsején elfogyasztott lencse szaporaságot, termékenységet és sok pénzt, anyagi jólétet hoz. Nem sokan felejtik el, hogy az év első napján elkészített és megevett lencse egész évre gazdagságot hoz. A termékenységhez olyannyira köze van, hogy még afrodiziákumként is használták. A lencse tápértékben igen gazdag, 100 gramm 336 kalóriát tartalmaz, fehérjetartalma 24 százalék körüli, és 50– 60 grammot tesz ki a szénhidráttartalma. De nem kell megijedni, mert a lencse lassan felszívódó szénhidrátforrás. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot rejt magában, ezért ajánlott legalább egyszer egy héten elkészíteni leves vagy főzelék formájában, akár egyszerűen megpárolva, köretként is.
A különböző színű lencsefajták – ha be tudjuk szerezni – más és más ételek készítésére alkalmasak. A francia zöld lencse valójában szürke, enyhén borsos ízű, leginkább levesnek és salátának jó elkészíteni. A fekete lencse kis méreténél fogva igen gyorsan megfő, fehér húsok mellé ízletes köret, csirkehús és halételek különleges kísérője. A sárga lencse enyhén édeskés, dió ízű, kínai és indiai ételekben fordul elő, általában köretként. Főzés előtt néhány órára áztassuk be. A vörös lencse apró szemű és gyorsan fő, mi több, inkább szétfő, ezért eleve inkább pürés állagú ételek készítésére használjuk. Főzéskor a színe kifakul, ami a lencsetudományban járatlan háziasszonyoknak csalódást okozhat. Nálunk leginkább a zöldes és barnás lencse ismeretes, az előbbi kissé borsos íze miatt, vigyázzunk, ne ízesítsük túl csípőssé újévi főzelékünket. http://www.hirmondo.ro/web/index.php/aktualis/18680-Krnyezetnk-Egyk-magunkat-szerencsss.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése