2011. január 17., hétfő

Könnyfakasztó egészség

Nyáron, bevallom, elég sok keresetlen szóval illettük a kertünkben gyomnövényként ékeskedő, megszámlálhatatlan tormát. Irtottuk is rendesen, ahogy tudtuk, de sokszor – gondolom, a bőséges esőzésnek köszönhetően – mégsem bírtunk vele, és szinte terméseink fejére nőtt.
Most pedig visszasírjuk a nyári bőséges tormatermés zsenge példányait, amit egy mozdulattal le lehetne reszelni, és nem kellene kínlódnia kiszáradt, elfásodott, öreg, téli darabokkal. Szerintem nincs olyan háztartás, ahol a hagymavágás hoz hasonlóan, ne próbáltak volna ki minden lehetséges módszert arra, hogy a művelet ne váljon könnyfakasztóvá. Ismerősi körömben legalábbis már felmerült sok lehetséges módszer: próbálkoztak a „torma húsdarálóban, rajta nejlonzacskó”-módszerrel, de használtak reszelés közben búvárszemüveget is. A torma antibakteriális ha tását a benne található glikozidoknak köszön heti, a mustár olaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést. A reszelttormát vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet. A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák. A torma csípős illóolajának beléegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják. A reszelt torma az egyik legegészségesebb téli kincsünk, ha nem akarunk sírn i, beszerezhetjük elkészítve – 7 lejért egy üveggel – a piacról is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése