2011. január 24., hétfő

Télen is széles a retek-színskála

A piac a legfantasztikusabb hely a világon: illatok, színek, vitaminok, mosolyok, panaszok, ismeretségek, alkudozások, emberi sorsok, találkozások összessége. Minden évszakban megvan a varázsa. Tavasszal nagyjából az egész napot ott tudnám tölteni, és az összes pénzemet elkölteni, nyáron naponta olyan változatos felhozatal van, hogy csak tudjuk hazacipelni, ősszel megbabonáznak a mézszínű saszlák, télen pedig imádom, amikor a fagytól védelmezett, letakart pultok alól előkerülnek a féltve őrzött finomságok. Kicsit izgatottan megyek minden alkalommal, hogy vajon ma rejteget-e retket a letakart stand.
Retket retekkel és még több retekkel tudnék enni a nap 24 órájában. Diákkorunkban, kedvenc kávézónkban egy néni piros, friss retkeket árult minden tavasszal. Alig jött be az ajtón, nekem már beindult a nyálelválasztásom. Volt, aki egy csokor hóvirágot vett, én meg egy csokor retket.
A retek az egyik legértékesebb téli zöldségünk, ilyenkor a piacon háromfélét lehet kapni: piros, hónapos retket, fehér, hosszú jégcsapretket és fekete színű, kerek téli fajtát. Elősegítik az emésztést és a veseműködést, mustárolaj tartalmuknál fogva erősítik az immunrendszert, megelőzik az epekövek képződését, salaktalanítják a szervezetet. Leginkább a fekete retekre jellemző, hogy gyógyítja a krónikus köhögést és a bronchitist. Ha köhögés ellen fogyasztjuk, vájjuk ki a belsejét egy kanállal, és rakjunk bele mézet. Hagyjuk állni egy ideig, majd kúraszerűen, naponta 4-5 kanállal együnk belőle.
Májzsírosodás ellen legjobb gyógyszer a fekete retek, és abból is a reteklé-kúra alkalmazása, legalább hat héten keresztül. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. Ezenkívül a reteklé sokféle gyógyító hatással rendelkezik, többek között stabilizálja a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az ízületi gyulladást, és daganatellenes hatása is ismert. Nagyon sokféleképpen fogyaszthatjuk a retket, mégis az egyik legfinomabb receptet a szentgyörgyi piacon hallottam: reszeljük le a fehér vagy a fekete retket, sózzuk meg, öntsünk rá egy csepp olívaolajat – de anélkül is tökéletes íze lesz –, és keverjük össze savanyú tejjel vagy joghurttal.

1 megjegyzés:

  1. Én meg sem sózom a retket. Rájöttem, ha a téli retket nem sózom, nem csíp. Olyan karalábé ízű.

    VálaszTörlés