2011. január 31., hétfő

A savanyú káposzta legyen sárga

Itt a savanyú káposzta szezonja, január végére már biztosan feléltük az összes vitamintartalékunkat, éppen ezért itt az ideje, hogy együnk minél több mostanra édes-savanykásra érlelődött, lédús cikakáposztát.
A téli meghűléses szezonban szinte receptre kellene felírják a fogyasztását, magas C-vitamin tartalma miatt. Ezen kívül B1-, E-, K-vitamint, béta karotint, folsavat és kalciumot is tartalmaz. Az erjedés során elszaporodnak benne a hasznos savtermelő baktériumok, amelyek akadályozzák a káros mikrobák elterjedését. A C-vitamin hő hatására, sajnos, nagyrészt távozik, ezért inkább nyersen fogyasszuk. Hatásosan szabályozza a vércukorszintet, és csökkenti a koleszterinszintet is. Nyers formában tejsavtartalma vetekszik a joghurtéval. Levét a bélrendszer seprűjének is nevezik, mivel erősíti a bélflórát és megsemmisíti a baktériumokat. Böjtös ételek, fogyókúrák kiegészítőjeként fogyasztják, de kiválóan tehermentesíti a májat is. A piacon vásárolt káposzták titka, hogy az igazi házi savanyítású szép sárga, míg a vegyszerezett fehérré változik. Ha szépen mosolygunk, legtöbb helyen még meg is kóstolhatjuk a „szalmára” gyalult finomságot.http://www.hirmondo.ro/web/index.php/kornyezetunk/19868-savany-kposzta-legyen-srga.html

1 megjegyzés:

  1. Bp-en nehéz jó sav.káposztához jutni.Ami van az általában gyorsérlelt,tehát a tejsavat hozzáadják,nem pedig megvárják, amíg magától megerjed.Persze így tudnak nagytételben,gyorsan eladni...
    Vidéken meg amit ettem,azzal az volt a gond,hogy már túlérett volt(büdös)...pedig nagyon szeretem tényleg.GYerekkoromban bátyám dolga volt taposni.:)

    VálaszTörlés